«Μπλόκο» Κομισιόν σε πρόγραμμα ανέργων

Τι στιγμή που η ανεργία στη χώρα καλπάζει και οι άνεργοι περιμένουν σε ουρές έξω από τον ΟΑΕΔ για κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης, η Κομισιόν «φρενάρει» πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα δινόταν «ανάσα» σε 400.000 οικογένειες, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το πρόγραμμα είχε πάρει το «πράσινο φως», ωστόσο για την Κομισιόν είναι μη συμβατό με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η άρνηση της Κομισιόν επισημοποιήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση,

με τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της ΕΕ, Κος Ρισέλ, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο ανακοίνωσε ότι «παγώνει» το πρόγραμμα, αλλά προειδοποίησε κιόλας ότι η Κομισιόν θα απαιτήσει τα χρήματα πίσω σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν, το πρόγραμμα αντίκειται στους κανονισμούς για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις».

Αντίθετη η άποψη της τρόικας

Στον αντίποδα πάντως, η τρόικα είδε με «καλό μάτι» το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και τάχθηκε εξ αρχής στην υλοποίησή του.

Όπως μάλιστα αναφέρει επιστολή της προς το υπουργείο «τα προγράμματα αυτά αποτελούν κεντρική συνιστώσα του ευρύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ιδίως δε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξανόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανερχόμενη μακροχρόνια ανεργία απουσία ενός γενικού δικτύου ασφαλείας».

Τι προβλέπει το επίμαχο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας αφορά σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη για κοινωφελή εργασία, καλύπτοντας μεταξύ άλλων το μισθολογικό κόστος 490 ευρώ ανά μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών, ή 427 ευρώ μηνιαίως για τους κάτω των 25, αναλαμβάνοντας και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του ίδιου του εργαζόμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα