Αξιοποίηση 1.800 άδειων σπιτιών προτείνει ο Δήμος Αθηναίων

Με φόντο το επείγον ζήτημα της ανεύρεσης χώρων όπου θα μπορούσαν να μείνουν πρόσφυγες συναντήθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με τον τελευταίο να δηλώνει πως πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και στο εσωτερικό της χώρας τη στιγμή που ζητάμε αλληλεγγύη από την Ευρώπη για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με πηγές από τον Δήμο Αθηναίων, ο δήμαρχος είπε στην υπουργό πως διαθέτει αποτύπωση των κενών κτηρίων της πόλης που είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε φορείς και αριθμούν τα 1.800 και τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν

είτε νοικιάζοντάς τα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είτε να παραχωρηθούν αν ο ιδιοκτήτης είναι κάποιο υπουργείο. Τα κενά αυτά κτήρια δεν είναι όλα στην ίδια ή σε καλή κατάσταση και από την πλευρά του δήμου δηλώθηκε, κατα τις ίδιες πηγές, η προθυμία να βοηθήσουν στις επισκευές, καθώς και η προθυμία του δήμου να συμμετάσχει στην σίτιση. Σύμφωνα με κύκλους του δημάρχου, διαθέτουν δομές προετοιμασίας συσσιτίων ήδη και σε συνεργασία με την Εκκλησία θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε στις δηλώσεις της τον δήμαρχο Αθηναίων «για την άμεση ανταπόκρισή του ώστε να συζητήσουμε και λεπτομέρειες αλλά και ιδέες για το πώς μπορεί να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Αθήνας, ώστε και οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφάλεια αλλά και οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν», και τόνισε πως «τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε και στο στάδιο της υλοποίησης. Φυσικά οι χώροι δεν ανήκουν μόνο στον Δήμο Αθηναίων. Ανήκουν και σε υπουργεία, από τα οποία θα αναζητήσω τη συνδρομή τους». Σήμερα, μάλιστα, υπάρχει σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση με τους περιφερειάρχες για το ίδιο θέμα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε «ότι αν υπήρχε δομή φιλοξενίας στα όρια του Δήμου Αθηναίων, θα την αποδεχόμαστε και θα τη στηρίζαμε. Επομένως θα κινηθούμε μέσα από προγραμματικές συμφωνίες του υπουργείου με άλλα υπουργεία και κυρίως, να το επαναλάβω, με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, που έχει δομές, είτε στρατόπεδα είτε κατασκηνώσεις αναψυχής αξιωματικών είτε, λόγου χάρη, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας που έχει ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Αυτά πρέπει να παραχωρηθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα