Ασφυκτικές πιέσεις σε Ολάντ για μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία

ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τον πρόεδρο Ολάντ να προωθήσει εδώ και τώρα τις δέουσες αλλαγές προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Την ανησυχία των διεθνών οργανισμών δεν συμμερίζονται, ωστόσο ακόμη οι αγορές. Και όπως εξηγεί ο Γιοργκ Κρέμερ: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη πολλές χώρες έχουν χάσει τα τρία Α των οίκων αξιολόγησης. Πέραν τούτου, όμως, είναι γνωστό ότι πίσω από τη Γαλλία

βρίσκεται η ΕΚΤ έτοιμη να παρέμβει και να κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει την συνοχή της ευρωζώνης. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

Με την πλάτη στον τοίχο, ο Ολάντ

Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, ανήκουν στους κερδισμένους της κρίσης, καθώς αντλούν δάνεια από τις αγορές με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντη η υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Moody's. Η Κλαιρ Ντεμεσμάι, πολιτική επιστήμονας στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) υποστηρίζει πως «ο Φρανσουά Ολάντ είναι με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα του».

Εδώ και 20 χρόνια καμία γαλλική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου η οικονομία της χώρας να καταστεί ανταγωνιστικότερη. Το αντίθετο συνέβη. Η Γαλλία χρηματοδοτεί με δανεικά το κοινωνικό κράτος και τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε καμία άλλη χωρά της Ευρώπης δεν είναι μικρότερος ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Και όχι μόνο. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο άκαμπτη. «Ο κατώτατος μισθός αποτελεί το 50% του μέσου μισθού, κάτι που σε τελική ανάλυση καταστρέφει θέσεις εργασίας. Και αυτό εξηγεί εν πολλοίς την πολύ υψηλή ανεργία στη Γαλλία», υποστηρίζει ο Γιοργκ Κρέμερ.

Σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία

Πράγματι, το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία δεν είναι τόσο υψηλό όσο στις χώρες της κρίσης, αλλά είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Γερμανίας. Οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας σημειώνονται στον κλάδο της Βιομηχανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, τα τελευταία 10 χρόνια καταργήθηκαν 750 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό κλάδο. Έτσι το ποσοστό της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας έχει περιοριστεί στο 12,5% και είναι κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με τη Γερμανία.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γαλλία. Οι περισσότερες από αυτές έχουν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και αυτό γιατί εάν απασχολήσουν περισσότερους θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρούς εργασιακούς κανόνες. Και ενώ οι περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις παραμένουν μικρές, γιγαντώνονται οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα. Για παράδειγμα, το σύνολο ενεργητικού της BNP Paribas αντιστοιχούσε το 2011 στο 90% του γαλλικού ΑΕΠ.

«Η Γαλλία είναι πηγή αβεβαιότητας»

Οι περισσότερες γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μεγά

Keywords
Τυχαία Θέματα