Άρχισε η περίοδος των θερινών εκπτώσεων.

Άρχισε και επισήμως η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Αυγούστου, με τους ανθρώπους της αγοράς να αναμένουν να πάρουν μία «ανάσα» μετά από πολλούς μήνες αγοραστικού τέλματος.

Οι εκπτώσεις, αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν ακόμα και το 60%, στην προσπάθεια των έμπορων να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσοτέρων καταναλωτών, ώστε να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για τον εμπορικό κόσμο.

Η αγορά

φάνηκε να παγώνει το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, έπειτα από ένα -ιδιαίτερα κακό από πλευράς πωλήσεων δίμηνο- [Μαΐου – Ιούνιου].

Το γεγονός αυτό, αποδίδεται κυρίως στην παρατεταμένη εκλογική περίοδο και στο κατά συνέπεια, κλίμα ανασφάλειας που επικράτησε.

Πάντως, για όσους καταναλωτές βγουν στον δρόμο προς τις εκπτώσεις, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις ακόλουθες συμβουλές:

- Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της τρέχουσας περιόδου, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά, συνήθως αφορά είδη εκτός εποχής.

- Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασύρονται από τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, αλλά, να κοιτούν τις τελικές τιμές.

- Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος.

- Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς εξ αιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφ’ όσον έχει ενημερώσει σχετικά το καταναλωτικό κοινό πριν από την αγορά, με σχετική αναφορά σε εμφανή πινακίδα.

- Για την περίοδο των εκπτώσεων πρέπει να υπάρχει πινακίδα σε ορατά από τους καταναλωτές σημεία του καταστήματος και των βιτρινών ή αν δεν υπάρχει τέτοια πινακίδα, πρέπει σε κάθε είδος να υπάρχει καρτελάκι που να αναγράφει την τιμή πώλησης του προϊόντος πριν από την έκπτωση και την τιμή μετά την έκπτωση.

- Είναι πολύ χρήσιμο για τους καταναλωτές πριν από τις εκπτώσεις να έχουν επισκεφθεί την αγορά για να διερευνήσουν τις τιμές πριν από την έκπτωση [έρευνα αγοράς] και να επισημάνουν τα είδη που πραγματικά χρειάζονται και θέλουν να αγοράσουν.

- Επιβάλλεται ο προγραμματισμός στις αγορές σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, προς αποφυγήν της υπερκατανάλωσης.

- Αν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν για τις αγορές τους δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια για τους όρους που διέπουν αυτού του είδος την συναλλαγή.

- Σε κάθε συναλλαγή πρέπει να λαμβάνουν -κι αν όχι να απαιτούν να λαμβάνουν- απόδειξη πληρωμής για τις αγορές τους.

- Σύμφωνα με την «αγορανομική διάταξη», για όλα τα είδη που εκτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων αναγράφεται υποχρεωτικά σε πινακίδα η τιμή πώλησής τους. Εξαιρού

Keywords
Τυχαία Θέματα