Απηλλάγη από τα καθήκοντά του ο αρχηγός του στρατού της Βόρειας Κορέας

Η απαλλαγή του αρχηγού του στρατού της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ – Χο, από τα καθήκοντα του με την αιτιολογία της ασθένειας, ανακοινώθηκε μόλις επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αναλυτές εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση φανερώνει την επιθυμία της νέας πολιτικής ηγεσίας να ελέγξει την εξουσία των στρατιωτικών.

Ο Ρι Γιονγκ-Χο, 69 ετών, είχε εξέχουσα θέση στη βορειοκορεατική ηγεσία και υποστήριξε τον νεαρό Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά τη μεταβατική περίοδο που ακολούθησε τον θάνατο τον πατέρα του. Ήταν μάλιστα ένα από τα επτά ανώτατα στελέχη

του κόμματος και του στρατού που τον συνόδευσαν στην κηδεία του Κιμ Γιονγκ Ιλα.

Ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης του τέως αυτοκράτορα, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, και ορίσθηκε το 2009 επικεφαλής του στρατού.

Ο Ρι ήταν μέλος του προεδρείου του Πολιτικού Γραφείου, του ισχυρότερου οργάνου εξουσίας στη χώρα και αντιπρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων της Κορέας, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων KCNA.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, αρμόδιο για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε πως το γεγονός ότι η απόφαση απομάκρυνσής του δημοσιοποιήθηκε τόσο γρήγορα είναι πολύ ασυνήθιστο. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα