«Άρχισαν τα όργανα» στο ΣτΕ με δύο παραιτήσεις!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η αναβολή της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες έχει φέρει τα πάνω- κάτω στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την παραίτηση δύο αντιπροέδρων και τις εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο να ακολουθούν.

Ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, και θεωρούν πως η αναβολή της διάσκεψης είναι απλώς «αρνησιδικία». Χαρακτηρίζουν δε την ανακοίνωση της Ένωσης ως «μέγα ατόπημα» γιατί υπονοεί πως το περιεχόμενο

της αφορά στο σύνολο των δικαστών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου χωρίς αυτό όμως να αληθεύει. Εκτός αυτού η Ένωση χαρακτηρίζει ψευδή όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο «με βάση την ανακοίνωση του πρόεδρου του δικαστηρίου αποκλειστικά, δίνοντας την αίσθηση μιας Ένωσης που λειτουργεί σαν γραφείο Τύπου του προέδρου του δικαστηρίου».

«Κι όλα αυτά όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο κατέκλυζαν δημοσιεύματα που με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναφερόταν όχι πάντα με τα καλύτερα λόγια στην εν γένει λειτουργία του συνόλου του δικαστηρίου και στο ρόλο των δικαστών, το Δ.Σ. τηρούσε αιδήμονα σιγή».

Συνεχίζουν λέγοντας: «εμφανίζεται στην πρώτη παράγραφο να παίρνει θέση μόνο επί ενός πραγματικού γεγονότος χωρίς να το αξιολογεί», και κλείνει αμφισβητώντας το θεσμικό της ρόλο :«δημιουργείται σαφώς η εντύπωση ότι η Ένωση θεωρεί ότι ήταν επαρκής λόγος για την διακοπή της διάσκεψης η δημιουργία κλίματος δημοσίων αντεγκλήσεων» και εκεί «βρίσκεται το μεγαλύτερο ατόπημα, διότι αφορά την ίδια την λειτουργία του θεσμού».

«Αρνησιδικία» συνιστά, σύμφωνα με τους δύο αντιπροέδρους, η άποψη που δέχεται ότι το ΣτΕ «αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως ανεξαρτήτως της φύσεως της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον την διάσκεψη του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος ».

Και ερωτούν:

«Τι θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισηγήσεις ή ένας σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω του κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του; Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από την στρατιωτική δικτατορία δικαστών, κατ΄ επίκληση δυσμενών συνθηκών ή κακού κλίματος;»

Την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την αναβολή της διάσκεψης, ο κ. Σακελλαρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι αναβάλλεται η διάσκεψη εξαιτίας των δημόσιων τοποθετήσεων για τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η Ένωση με ανακοίνωση της λίγο αργότερα συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ.Σακελλαρίου αναφερόμενη σε ψεύδη του Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ αρνήθηκε να δώσει τις προεισηγήσεις στους δικαστές επικαλούμενος το φόβο διαρροής του περιεχομένου τους στο Τύπο από τους συμβούλους Επικρατείας. Αυτό έφερε μεγάλη ένταση όπως ήταν αναμενόμενο καθώς με την απόφασή του παραβίαζε τον κανονισμό λειτουργίας του δικαστηρίου που αναφέρει πως η προεισήγηση είναι και στη διάθεση των μελών της συνθέσεως και όχι των διαδίκων ή άλλων τρίτων.

Μετά την έντονη αντίδραση των συμβούλων ο πρόεδρος του ΣτΕ, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τις προεισηγήσεις. Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα.

Το άρθρο «Άρχισαν τα όργανα» στο ΣτΕ με δύο παραιτήσεις! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα