Αρχή εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος η σημερινή Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, θα ανοίξουν στις 10 σήμερα το πρωί οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός. Η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κρίσιμη καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό παιχνίδι μετά και τη διαφοροποίηση των μελών της αριστερής πλατφόρμας

οι οποίοι καταψήφισαν στην Βουλή τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και στην οποία αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα κινήσεις των διαφωνούντων, οι οποίοι ουσιαστικά συγκροτούν την εσωκομματική και μέχρι πρότινος και ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας είναι κοφτά ότι «όποιοι διαφωνούν, παραδίδουν την έδρα τους και φεύγουν», επικαλούμενος το καταστατικό της κοινοβουλευτικής ομάδας που έχει υπογραφεί από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που είναι επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας, ενός κόμματος μέσα στο κόμμα, έχει ήδη μεταφράσει αυθέραιτα το όχι του δημοψηφίσματος σε όχι κατά της παραμονής στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «το ευρώ δεν αποτελεί ταμπού», τη στιγμή που ουδέποτε τέθηκε από την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα ή πιο πριν στις εκλογές του Ιανουαρίου, το ερώτημα για έξοδο από την Ευρωζώνη και το Ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Τώρα στην εσωκομματική διαδικασία την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίασή της, κατά την οποία η αριστερή πλατφόρμα πρότεινε την σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ η πλειοψηφία κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή άμεσα εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα ήταν η διεξαγωγή συνεδριακής διαδικασίας τον Σεπτέμβριο με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ανατροπών προτού κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις.

Η διαφορά μεταξύ Εκτάκτου και Διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο, γεγονός που ευνοεί την αριστερή πλατφόρμα η οποία θεωρεί ότι εάν εκλεγούν νέοι σύνεδροι είναι πολύ πιθανόν να χάσει αρκετή από τη δύναμή της καθώς ο πρωθυπουργός έχει μεγάλη επιρροή στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ήδη διαμορφωμένα κομματικά όργανα, τα οποία η αλήθεια είναι πάντως ότι έχουν συγκροτηθεί κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και περιστάσεις, όταν δεν υπήρχε τόσο μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα