Αποθήκευση δεδομένων... μέσω της μηχανικής ενέργειας

Η επιστημονική ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln ανακάλυψε μία νέα τεχνική αποθήκευσης, που μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευση δεδομένων και λειτουργεί σαν... παλιά γραφομηχανή.

Μέχρι τώρα η αποθήκευση δεδομένων γινόταν χρησιμοποιώντας ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο, που αλλάζει τις ιδιότητες κάποιων υλικών. Έτσι όταν ο χρήστης αποθήκευε δεδομένα, οι

ενέργειες παραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας η πληροφορία έφθανε στον σκληρό δίσκο που θα μπορούσε να αποθηκευθεί. Ο φυσικός Alexei Gruverman και η ομάδα του απέδειξαν πως αντί του ηλεκτρισμού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μηχανική ενέργεια για να έχουμε τα ίδια και σε πολλες περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα.
Μία μικρή ακίδα (τόσο μικρή που η διάμετρός της είναι 10 νανόμετρα), αόρατη από γυμνό μάτι, ασκεί πίεση στα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται για την συμβατική αποθήκευση και από την πίεση αυτή μένει ένα αποτύπωμα, όπως γίνεται στην γραφομηχανή που αφήνει το αποτύπωμα ενός γράμματος στο χαρτί. Η πίεση από την ακίδα είναι αρκετά έντονη για να καταγραφούν τα δεδομένα, αλλά όχι τόση ώστε να καταστραφούν τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή καθιστά την αποθήκευση περισσότερων δεδομένων στα ίδια μέσα, πράγμα που σημαίνει πως αν υιοθετηθεί από τις εταιρείες, θα είναι περισσότερο αποτελεσματική. Έτσι οι περισσότερες εταιρίες έχουν την σκέψη και την πρόθεση να επενδύσουν σε αυτήν την ανακάλυψη. Επίσης αν υλοποιηθεί η τεχνολογία αυτή, θα λύσουσε και ένα άλλο πρόβλημα, αυτό του χώρου, αλλά και του όγκου των δεδομένων, καθώς ένας σκληρός δίσκος, ο οποίος έχει χωρητικότητα σήμερα 1terabyte, μπορεί να έχει την διπλάσια χωρητικότητα στον ίδιο τοπικό σκληρό δίσκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα