Απορρίφθηκαν τροπολογίες για τους πλειστηριασμούς

Δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση δύο τροπολογίες για παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, οι οποίες κατατέθηκαν στη βουλή. Η μία τροπολογία κατατέθηκε από τους κ.κ. Λοβέρδο και Αηδόνη για παράταση της απαγόρευσης μέχρι το τέλος του 2014, ενώ η άλλη από τους κ.κ. Σταυρογιάννη και Κουράκο για παράταση της μέχρι τα τέλη του 2016.

Οι τροπολογίες είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αλλά η ενσωμάτωσή τους δεν έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό. «Το θέμα είναι σοβαρό. Οι τροπολογίες δεν

θα γίνουν δεκτές. Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση θα δώσει λύση στον κατάλληλο χρόνο» δήλωσε ο υπουργός χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Καράογλου.

Όλα στο τραπέζι πλην των πλειστηριασμών

«Στον πάγο» βάζει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το θέμα των πλειστηριασμών, υπό τον φόβο πολιτικού ατυχήματος λόγω των αντιδράσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό της αλλαγής στάσης του Αντώνη Σαμαρά είναι το γεγονός ότι φέρεται να είπε στην κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης ότι θα δει ο ίδιος προσωπικά το θέμα της άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Όπως και να έχει πάντως, η απόφαση για το θέμα θα πρέπει να έχει ληφθεί ως το τέλος του 2013, καθώς τότε λήγει και η περίοδος προστασίας των ιδιοκτητών με «κόκκινα» δάνεια, ενώ θεωρείται απίθανο το ισχύον καθεστώς προστασίας να διατηρηθεί ως έχει. Πάντως, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης. Εντούτοις, το ΔΝΤ πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή προσδοκώντας μέσω των πλειστηριασμών να κινηθεί η αγορά ακινήτων, να ισορροπήσουν σε νέο επίπεδο οι τιμές και να «θωρακιστούν» οι τράπεζες.

Ο κ. Σαμαράς φαίνεται διατεθειμένος να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα σε κοινή γραμμή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο είχε την Τρίτη μια πρώτη συζήτηση. Θα ακολουθήσει νέα κατ' ιδίαν συνάντησή τους την Πέμπτη για το ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα αρχίζουν και οι συναντήσεις με βουλευτές των κομμάτων τους, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να πειστούν οι διαφωνούντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα