Επιστημονική φαντασία…που μπορεί να αποδειχθεί πραγματικότητα για την Εθνική Τράπεζα

Tweet

(upd)Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας…που μπορεί να αποδειχθεί και πραγματικότητα επιφυλάσσει το μέλλον για την Εθνική τράπεζα. Κορυφαίος παράγοντας με άμεσο ρόλο στο ελληνικό banking μας παρουσίασε μια σκέψη- σχέδιο για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα.

Το παρουσιάζουμε και όσο και αν σας φανεί ακραίο μη ρεαλιστικό, εξωπραγματικό απλά κρατήστε το κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Στην άποψη του κορυφαίου παράγοντα έχουμε ορισμένες ενστάσεις ως www.bankingnews.gr αλλά δεν θα τις διατυπώσουμε καθώς θέλουμε σε αυτή την φάση να καταγραφεί μόνη αυτή η άποψη. Τι αναφέρει ο κορυφαίος παράγοντας.«Έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις για το μέλλον της Εθνικής τράπεζας με την Τρόικα. Το βασικό θέμα της Εθνικής είναι ότι έχει λάβει 11 δισεκ. από το ΤΧΣ και τις προνομιούχες μετοχές και έχει 5,5 δισεκ. ευρώ καθαρά κεφάλαια ή 5,7 δισεκ. μαζί με την Probank. Το ΤΧΣ μπορεί να κάλυψε την τεράστια κεφαλαιακή τρύπα λόγω PSI+ αλλά και goodwill της Finansbank αλλά αυτή η μαύρη τρύπα συνεχίζει να υφίσταται ως υποχρέωση της Εθνικής προς το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος. Στην κρίση μου η Finansbank έχει τελειώσει. Κατανοώ ότι πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά αν συμφέρει η πώληση του πιο αποδοτικού assets της Εθνικής καθώς σε επίπεδο μητρικής ο ισολογισμός είναι αντικειμενικά ατροφικός, αλλά εκτιμώ ότι η Finansbank θα πωληθεί.Γιατί δεν μπορεί να έχει τέτοια μεγάλη έκθεση στην Τουρκία η Εθνική και ο φορολογούμενος πολίτης να καλύπτει τις μαύρες τρύπες των τραπεζών. Πουλώντας στρατηγικό ποσοστό της Finansbank αρχικά 40% και εν συνεχεία έως το 51% μαζί με το management και πουλώντας Αστέρα και στρατηγικό ποσοστό στην Ασφαλιστική η Εθνική από 104 δισεκ. υποχωρεί στα 80 δισεκ. ενεργητικό. Το μέλλον της Εθνικής βρίσκεται στην συρρίκνωση και όχι την μεγέθυνση. Όταν ολοκληρωθεί η φάση αυτή της συρρίκνωσης της Εθνικής – υπολογίστε Χ μήνες από τώρα θα έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα βασικά πράγματα 1) οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από τα stress tests 2) το haircut στο χρέος 3) αν ιδιωτικοποιηθεί ή όχι η Eurobank και 4) ο κύριος όγκος των συγχωνευομένων τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί. Αν ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank τότε ο στρατηγικός επενδυτής θα αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι μεγέθυνση και εφόσον ληφθούν οι εγκρίσεις από την DGCom. Αν δεν ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank θα μπορούσε να επανέλθει το σενάριο συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank με νέο CEO του νέου σχήματος π.χ. τον Αράπογλου. Δεν θεωρώ ότι ο Αράπογλου βρίσκεται τυχαία αντιπρόεδρος στην Eurobank και όχι σε κάποια άλλη θέση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε το deal Alpha-Εθνική που όμως δεν είναι σαφές αν επιθυμεί άλλο deal λόγω συντηρητικού προφίλ αλλά και την Πειραιώς ωστόσο ένα τέτοιο deal πάσχει και πάσχει σοβαρά στο μεγάλο μέγεθος που ξεπερνάει το ΑΕΠ της χώρας.Με απλά λόγια θεωρώ ότι η Εθνική θα συρρικνωθεί και θα βρεθεί σε διαδικασία πώλησης. Για λόγους γοήτρου δεν θα παρουσιαστεί η Εθνική αποδυναμωμένη ή ότι πωλείται, τουναντίον αλλά πίσω από τις ωραίες λέξεις θα κρύβεται μια πραγματικότητα. Η Εθνική Ελλάδος εμφανίζει χαμηλής απόδοσης στοιχεία ενεργητικού και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.Ας κάνουμε υπομονή να δούμε τι θα συμβεί μετά από αρκετούς μήνες». www.bankingnews.grTags: εθνική τράπεζα Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα