Απονεμήθηκαν τα βραβεία στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Έπεσε η αυλαία χθες (Κυριακή) για το 18ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», στο οποίο παρουσιάστηκαν συνολικά 179 ταινίες, κάποιες από τις οποίες προβλήθηκαν για πρώτη φορά. Φιλμ νουάρ, κλασσικές παραγωγές, πρωτότυπα ντοκιμαντέρ, αλλά και έργα του εναλλακτικού «διεθνούς» κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες σινεφίλ που είδαν κάποιες από αυτές τις ταινίες να βραβεύονται, σε ειδική τελετή στο

πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η ταινία «Η Αδερφή μου» («Sister») της Ελβετίδας Ούρσουλα Μέγιερ, απέσπασε το μεγάλο βραβείο της «Χρυσής Αθηνάς». Το φιλμ, που θα αντιπροσωπεύσει την Ελβετία στα φετινά Όσκαρ, αφηγείται την ιστορία του Σιμόν, ο οποίος ζει στην Ελβετία με την 25χρονη άνεργη αδελφή του...

Η Λούσι Μαλόι απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Μια Νύχτα» («Una Noche»). Στο επίσης σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαλόι, που κέρδισε πολλά βραβεία στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζεται η ιστορία ενηλικίωσης τριών νεαρών Κουβανών. Η ταινία αποτελεί συνδυασμό μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Ο εικαστικός Τέρενς Νανς απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Μία υπεραπλούστευση της ομορφιάς της». Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στον Μαντς Ματίεσεν για την ταινία «Teddy Bear». Το φιλμ «Ψάχνοντας το Βασιλιά της σκόνης», του Μάλικ Μπεντζελούλ απέσπασε τη «Χρυσή Αθηνά» για τη κατηγορία Μουσική και Φιλμ. Πέντε νέοι σπουδαστές 18 έως 25 ετών αποτελούσαν Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.

Τη μεγαλύτερη διάκριση του πρώτου διαγωνιστικού τμήματος για Ελληνικές, μικρού μήκους ταινίες, του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας απέσπασε το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία.Το βραβείο συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Η ταινία βραβεύτηκε επίσης στο φεστιβάλ της Δράμας. Το βραβείο Σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Γιάννης Μπερερής (για την «Ενδημία») και ο Ρωμανός Αργυρόπουλος Ιωάννου («Munchies»). Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν ο Παύλος Μεθενίτης και ο Κώστας Γεραμπίνης, για την ταινία «Παγόβουνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα