Απολύσεις στο δημόσιο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Λίγο μετά τις 17.00, μετά δηλαδή από σχεδόν 3 1/2 ώρες συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, εκτιμήθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2013 μπορεί να έχουν φύγει από το Δημόσιο 4.000 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 11.000, έως το

τέλος του 2014. Για τις 15.000 αποχωρήσεις προβλέπονται αντίστοιχες προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ.

Οι ομάδες των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το δημόσιο φαίνεται ότι χωρίζονται ως εξής: Οι επίορκοι για τους οποίους τελεσιδικούν δικαστικές αποφάσεις, οι μονίμως απόντες που θα αντικατασταθούν και αυτοί που θα επιλέξουν να αποδεχθούν μια εθελουσία με κίνητρα που θα ικανοποιούν.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σε ερώτηση για το αν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο, απάντησε πως «Θα επρόκειτο για αυθαιρεσία. Πως είναι δυνατόν να δώσει κανείς αριθμό επιόρκων όταν δεν έχουν κριθεί από τα πρωτοβάθμια συμβούλια. Υπερασπίζομαι στο δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης . Δεν είμαστε σε μία χώρα που μπορεί κάποιος να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια»

Μείωση προσωπικού μέσα από ένα μείγμα λύσεων προανήγγειλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα υπάρξει μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, η οποία θα ξεκινήσει από τους επίορκους και θα συνεχιστεί με συνταξιοδοτήσεις, εθελούσιες εξόδους, αξιολογήσεις και δικαστικές αποφάσεις. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξουν και ειδικά κίνητρα για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Επίσης θα υπάρξουν αξιολογήσεις φορέων του Δημοσίου και ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να ακολουθήσουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Το κλιμα στο Eurogroup για την Ελλάδα δεν ήταν και το καλύτερο με τους εταίρους να πιέζουν άγρια τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος και αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον Πρωθυπουργό και να του μεταφέρει το μήνυμα των Ευρωπαίων: ” Προχωρείστε σε απολύσεις ή αλλιώς ξεχάστε τη δόση” ήταν πολύ απλά η ξεκάθαρη απειλή των εταίρων οι οποίοι και εξέφρασαν την απορία τους για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων και οργανισμών αλλλά και για το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει κάνει τιποτα ακόμα όσον αφορά τους επίορκους.

Το σίγουρο πάντως είναι πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει αν η Αθήνα θέλει να προλάβει τις ημερομηνίες και να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. μέχρι το τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα