Απολογούνται οι Χρυσαυγίτες-Βαρύ το κατηγορητήριο

Σήμερα (Τρίτη) πρόκειται να βρεθούν ενώπιον των ανακριτικών αρχών οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι απολογίες τους αρχίζουν στις 14:30, οπότε θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος,

αν και επρόκειτο επίσης να απολογηθεί σήμερα, τελικά θα το κάνει την Τετάρτη, ύστερα από σχετικό αίτημα της υπεράσπισής του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη.

Εκτός από τους βουλευτές αρχίζουν οι απολογίες και των συλληφθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένες οι τρεις πρώτες απολογίες και συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες. Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων «πρωτοκλασάτων» στελεχών θα γίνει την Τετάρτη.

Οι ανακριτές εξέδωσαν εννέα εντάλματα σύλληψης για κατηγορούμενους, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Το κατηγορητήριο για την Χρυσή Αυγή

Βαριά κατηγορητήρια για την ηγετική ομάδα δράσης της Χρυσής Αυγής έχει συντάξει ο ανακριτής της υπόθεσης, Σπύρος Γεωργουλέας. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος παρουσιάζεται ως το «κεφάλι» της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τόσο του πολιτικού της όσο και του στρατιωτικού της μέρους. Συγκεκριμένα, ήταν αυτός που λόγω της θέσης του συντόνιζε και γνώριζε την έκνομη δράση της οργάνωσης, αφού όλες οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες και οι απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης ήταν προγραμματισμένες.

Ως στοιχείο που «δένει» το κατηγορητήριο του Μιχαλολιάκου αναφέρεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αφού από τις αποκαλυπτικές συνομιλίες προκύπτει ότι ενημερώθηκε μετά την επίθεση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Γίνεται αναφορά στην «τριαδική επικοινωνία» η οποία αποδεικνύει και την ιεραρχία: ο Γιώργος Ρουπακιάς που ομολόγησε ότι σκότωσε τον 34χρονο ράπερ επικοινώνησε με τον «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, αυτός με τη σειρά του τηλεφώνησε στον Γιάννη Λαγό και εν συνεχεία ο βουλευτής μίλησε στον Ν. Μιχαλολιάκο.

Χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο κατά του Ν. Μιχαλολιάκου αναφέρεται: «Εσύ δε υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».

Η οργάνωση εμφανίζεται ως στρατιωτική, με δομή και σιδηρά ιεραρχία, αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο, για όποιον δεν την ακολουθεί υπάρχουν συνέπειες και για τη σωματική του ακεραιότητα.

Γίνεται αναφορά, επίσης, στους τίτλους των επικεφαλής των επιμέρους ομάδων που είναι «φαλαγγίτης», «πυρηνάρχης», «ομαδάρχης» και φυσικά ο «αρχηγός».

Για τον Ηλία Κασιδιάρη αναφέρεται ότι είχε τον ρόλο της εκπαίδευσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία γινόταν και με αληθινά πυρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα