Λιτότητα χωρίς τέλος στην Ελλάδα του μνημονίου

-Με κούρεμα φλερτάρει και η Πορτογαλία

-Ζορίζεται η Ολλανδία

-Κερδισμένη από την κρίση η Γερμανία

Θρίλερ χωρίς τέλος για την ελληνική οικονομία, η οποία μετά από δύο Μνημόνια, δύο δανειακές συμβάσεις και ένα «κούρεμα», συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη αφενός με σενάρια για νέα αναδιάρθρωση και επιστροφή στη δραχμή,

αφετέρου με τη βεβαιότητα των νέων μέτρων που έρχονται τον Ιούνιο.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Η Ελλάδα υφίσταται τις χειρότερες συνέπειες, αλλά δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται από την περιοριστική πολιτική, που επιβάλλει με υστερικό τρόπο η Γερμανία. Η Ιταλία καταγράφει ύφεση 1,6%, η Ισπανία 1%, καμία σχέση βέβαια με την άβυσσο του 7%, στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία, ποσοστό που ήρθε να προστεθεί αθροιστικά σε ανάλογες βουτιές που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για πέντε συνεχή έτη και έχει εισέλθει ήδη στο έκτο, με τη συνολική μείωση του ΑΕΠ να προσεγγίζει το 30%, μέγεθος που παραπέμπει σε συνθήκες πολέμου. Η κατάσταση γενικεύεται. Ο οίκος Fitch προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,2% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για φέτος, σημειώνοντας ότι «τα εκτεταμένα μέτρα λιτότητας και η πιστωτική ασφυξία στην ευρύτερη οικονομία αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στην ανάπτυξη».

Στη Σύνοδο του Eurogroup χθες στην Κοπεγχάγη επρόκειτο να αποφασιστεί αύξηση της συνδυαστικής «δύναμης πυρός» των δύο ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, του προσωρινού (EFSF) και του μόνιμου (ESM, ο οποίος τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο) σε 700 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Σημειωτέον ότι στο τραπέζι είχε πέσει και πρόταση για προσωρινή αύξηση των κεφαλαίων σε 940 δισ. ευρώ για έναν χρόνο, την οποία απέρριπτε η Γερμανία.

Ιταλοϊσπανικός εφιάλτης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζαν με φόντο την ανησυχία ότι η Ισπανία ή η Ιταλία ή και οι δύο μαζί μπορεί να χρειαστούν στήριξη, κάτι που διαψεύδουν και οι δύο χώρες, όπως έκαναν και όλες οι άλλες μέχρι τελικά να μπουν στον μηχανισμό… Αν πάντως μία τέτοια εξέλιξη καταστεί αναπόφευκτη, τις νέες περιπτώσεις διάσωσης από τον Ιούλιο και μετά θα αναλαμβάνει ο ESM, καθώς ο προσωρινός EFSF θα έχει στην αρμοδιότητά του τις χώρες που ήδη είναι «διασωληνωμένες», δηλαδή την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και το δεύτερο ελληνικό δανειακό πακέτο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλεμ Μπουίτερ, εκτίμησε ότι η Ισπανία θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης εντός του 2012, ενώ και η Goldman Sachs αναφέρει σε έκθεσή της ότι η χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας και θα υποχρεωθεί να καταφύγει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η ύφεση στην πορτογαλική οικονομία είναι μεγαλύτερη απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και θα φθάσει στο 3,4% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,1%. Το εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ αυτών που έχουν αρχίσει να ζορίζονται δημοσιονομικά είναι η Ολλανδία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της οποίας προειδοποίησε ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα