Αποκάλυψη: Εσωτερικές συγκρούσεις μέχρι την τελευταία στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ

-Ομηρικοί καβγάδες στην Κουμουνδούρου.

-Θα συνεδριάζουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

-Ποιες είναι οι τρεις τάσεις και οι επικίνδυνες ακροβασίες του Τσίπρα.

Οι διαμάχες και οι εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμη και τώρα, ελάχιστες ώρες πριν από τις κάλπες και με ισχυρό πάντα το ενδεχόμενο να είναι αυτό το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο. Οι διαφωνίες έχουν προσωρινά συγκαλυφθεί

λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά είναι έτοιμες να εκδηλωθούν πάλι και δημόσια ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαχείριση της «επόμενης μέρας».

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Την ίδια ώρα, ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς δεν φαίνεται εύκολο να συνεννοηθεί, εφόσον προκύψουν οι συνθήκες την Κυριακή το βράδυ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ κατ’ αρχάς είναι αποφασισμένο (καθώς όχι μόνο το λέει, αλλά και το εννοεί) να μη συμμετάσχει και να μη στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε υπό τον ΣΗΡΙΖΑ, είτε με άλλη σύνθεση. Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της θα επιμείνει (και πολύ περισσότερο αν βγει από τις κάλπες σταθεροποιημένη από τα ποσοστά της) σε γραπτές δεσμεύσεις για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο δίχως μονομερείς ενέργειες, που μπορεί να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας. Και το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από τους τρεις, κάθε άλλο παρά διατεθειμένο εμφανίζεται να συνεργαστεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μετέχουν και άλλα κόμματα, ώστε το νέο σχήμα να διαθέτει ισχυρή βάση στήριξης.

Κεντρικός πυρήνας των αντιθέσεων είναι η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα την επομένη των εκλογών. Κατά τρόπο ανάλογο, το ίδιο πρόβλημα μεταφέρεται και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση που είχε δοθεί ότι αμβλύνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και διαμορφώνεται ενιαία άποψη στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττικής», να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή που μάλιστα έγινε πιο θεαματική με το τελευταίο άρθρο του στους Financial Times, αλλά ένα ισχυρό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο στελεχών αλλά και τάσεων, δεν συμφωνεί με αυτή τη μετατόπιση. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες, οι διαφωνούντες δεν περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα για να εκδηλωθούν, αλλά ήδη εντός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνονται έντονες διεργασίες για να μπει «φρένο», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε μια πλήρη αλλαγή γραμμής από την ηγεσία του κόμματος.

Η φράση-κλειδί στο άρθρο του κ. Τσίπρα, που ενίσχυσε αυτές τις διεργασίες, βρίσκεται στην εισαγωγή και αναφέρει: «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το κίνημά μου -ο ΣΥΡΙΖΑ- δεσμεύεται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Οι διαφωνίες δεν εκδηλώνονται μόνο από ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αριστερίστικες καταβολές, αλλά αν και διαθέτουν επιρροή και ισχυρή δυνατότητα παρέμβασης, δεν αντιπροσωπεύουν σοβαρά ποσοστά, τα οποία τους επιτρέπουν να προκαλέσουν μείζονα ρήξη. Οι διαφωνίες που έχουν σημασία προέρχονται από τη μία εκ τω

Keywords
Τυχαία Θέματα