Αντισυνταγματικό το ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ σύμφωνα με τον Ν. Αλιβιζάτο

Συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αν και αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι η αναφορά περί αντισυνταγματικότητας του καθηγητή και επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ

επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου, Νίκου Αλιβιζάτου.

Ειδικότερα, ο κ. Αλιβιζάτος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά στη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο, με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να αντιδρά άμεσα, υποστηρίζοντας ότι «ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχουν ψήγματα αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο».

«Για να μπούμε στην επόμενη ημέρα, το μεταβατικό εποπτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες επί κρίσιμων θεμάτων όπως οι προσλήψεις εργαζομένων ή οι προμήθειες, αλλά ο ρόλος του πρέπει να είναι πώς να βάλει μπροστά και να κινήσει τις διαδικασίες για τον νέο φορέα. Όχι να αποφασίσει», είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Αλιβιζάτος

«Η μεταβατική περίοδος, το πώς θα πάμε στον νέο φορέα, είναι το “αγκάθι” σήμερα. Με τη διάταξη για την μεταβατική περίοδο φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να γλιτώσει χρόνο αλλά με τη συγκεκριμένη διάταξη για προσωρινή διοίκηση για ένα χρόνο, αλλά ο ένας χρόνος είναι μεγάλη περίοδος, υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πάντως, στήριξε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, λέγοντας ότι «στόχος του νομοσχεδίου που προωθείται, είναι να σταματήσει η κυβερνητική κηδεμονία, να κοπεί ο κυβερνητικός εναγκαλισμός. Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να σπάσει τον ομφάλιο λώρο όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τα κόμματα».

Εξήγησε, επίσης πως «η λειτουργία ενός δημόσιου καναλιού από το κράτος είναι απίθανα δύσκολη και αν ο διευθύνων σύμβουλος σου βγει ανίκανος όλο το σχήμα τινάζεται στον αέρα».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης χαρακτήρισε «παράνομη, αυθαίρετη και εκδικητική την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ». «Χρησιμοποιεί κάθε μέσο, απειλές συκοφαντίες και ενοχοποιήσεις εργαζομένων, προκειμένου να φιμώσει την ΕΡΤ. Ο αγώνας μας έγινε παράδειγμα αντίστασης σε πολιτικές που σκοτώνουν. Έγινε παγκόσμιο το σύνθημα: “όχι άλλο μαύρο”», υπογράμμισε ο κ. Καλφαγιάννης.

Επιπλέον, ο κ. Καλφαγιάννης μίλησε για «καρτέλ» όσον αφορά την Digea, ενώ υποστήριξε ότι «με κουκουλοφόρους, με ΕΚΑΜ και απειλές, υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι να διακόψουν τις μεταδόσεις των πομπών. Σήμερα ζητείται ελπίς με μια κυβέρνηση που γονατίζει στον κατακτητή και δεν μπορεί να αρθρώσει το ανάστημά της στον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης». «Ήρθε αιφνιδίως για να δώσει επίφαση νομιμότητας στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι συνάδελφοί μου δεν επέτρεψαν το μαύρο να είναι οριστικό. Με θυσίες, και μεγάλο πόνο κράτησαν το φως στη ΝΕΤ μεταδίδοντας συνεχές πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν ανελλιπώς 1.600.000 επισκέπτες, ενώ ξεπερνούν τα 4 εκατ. στο Ίντερνετ», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.

«Εμείς είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε διαβούλευση για εξορθολογισμό της ΕΡΤ εφόσον επανέλθει στο καθεστώς πριν από την 11η Ιουνίου. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τίποτα τετελεσμένο καμία αντικοινοβουλευτική αντισυνταγματική εκτροπή», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ Ιωάννης Σιοροβίγκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, “αν σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει άλλο φορέα, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το υπάρχουν εξαιρετικό εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ”.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακρόασης (ΠΟΘΑ) Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, επέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν από τη κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με ανοιχτή την ΕΡΤ και το ότι δεν έγιναν, μας βάζει σε υποψίες».

Τέλος, μίλησε για «μεσαίωνα» όσον αφορά τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στο νέο φορέα και προσέθεσε ότι «το σύνθημα περί μίας σύγχρονης ΕΡΤ δεν πείθει κανένα γιατί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απολύσει 2.500 εργαζόμενους όπως επιτάσσει η τρόικα».

Keywords
Τυχαία Θέματα