«Αντισυνταγματική η απόφαση για διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής»

Ως «μεμονωμένα περιστατικά» χαρακτήρισε τις άνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής ο δικηγόρος του κόμματος κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αίτηση ακύρωσης του κόμματος κατά της απόφασης για διακοπή χρηματοδότησής του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Παπαγρηγορίου, «δεν μπορεί να καταδικαστεί ένας ολόκληρος πολιτικός σχηματισμός γι’ αυτές τις ενέργειες». Από την πλευρά του, το Δημόσιο υποστήριξε πως «για λόγους δημοσίου συμφέροντος

δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ήδη προφυλακιστεί».

O κ. Παπαγρηγορίου, που εκπροσώπησε τη Χρυσή Αυγή στη δίκη, χαρακτήρισε «κραυγαλέα αντισυνταγματική» την απόφαση για τη διακοπή χρηματοδότησης του κόμματος καθώς εξεδόθη κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Βουλής προσβάλλοντας βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα. «Ήταν μια φωτογραφική διάταξη για να εξοστρακιστεί, να εξοβελιστεί η Χρυσή Αυγή», είπε και υποστήριξε ακόμα ότι:

- Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς δεν είναι δυνατόν με μόνη την άσκηση ποινικής δίωξης να στερείται η χρηματοδότηση.

- Σκοπός είναι να στερήσει τα μέσα από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να διαχύσει τις πολιτικές απόψεις στην κοινωνία.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου αντέτειναν:

- Η αίτηση είναι προδήλως απαράδεκτη διότι η ΚΥΑ είναι πράξη εκτέλεσης της προηγηθείσας απόφασης της Βουλής. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν προσβάλλονται στο ΣτΕ.

- Η Χρυσή Αυγή έχει κι άλλους πόρους, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, προκύπτουν πάνω από 400.000 ευρώ από ιδιωτική χρηματοδότηση και 150.000 ευρώ από τις βουλευτικές αποζημιώσεις, μέρος των οποίων πηγαίνει στο κόμμα.

«Το μέτρο είναι προσωρινό, δεν αποστερεί στο κόμμα οριστικά τη χρηματοδότηση. Σε περίπτωση αθώωσης τα χρήματα θα επιστραφούν στο κόμμα. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ήδη προφυλακιστεί», υποστήριξαν

Μάλιστα ως απόδειξη της δυνατότητας του κόμματος να παραμένει ενεργό, επικαλέστηκαν τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές «όπου ελεύθερα εξέφραζε τις απόψεις του και έλαβε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων».

Keywords
Τυχαία Θέματα