Αντίστροφη μέτρηση για τη «μονομαχία» Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη – Ποιες περιφέρειες κρίνουν το αποτέλεσμα για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ

Στη Νέα Δημοκρατία τα στρατόπεδα και οι επιτελείς των δύο υποψήφιων προέδρων της «γαλάζιας» παράταξης επεξεργάζονται τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να κατακτήσουν την πρώτη θέση.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ η αγωνία μεγαλώνει για τους ενδιαφερόμενους όσο πλησιάζουμε προς τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού, στις 10 Ιανουαρίου.

Οι δύσκολες ώρες που περνάει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τον χαμό

της αδελφής του έριξαν τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Μόλις ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα που ανέδειξαν στην πρώτη θέση της κούρσας στον κ. Μεϊμαράκη με διαφορά 11 εκατοστιαίων μονάδων (39,8% έναντι 28,9%), φάνηκε ότι είναι ανοικτή την επαναληπτική εκλογή και το ξεκαθάρισμα θα έρθει, κυρίως, μέσα από τη διεκδίκηση των 128.093 ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η δημόσια στήριξη προς τον κ. Μητσοτάκη που εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έλαβε 11,4%, ενίσχυσε τον αμφίρροπο χαρακτήρα της αναμέτρησης, αλλά, μένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν και οι 46.065 ψηφοφόροι του.

Ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο κ. Τζιτζικώστας, που συγκέντρωσε το 20,23% και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πού θα στραφούν οι 82.028 ψηφοφόροι του, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία.

Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ψήφισαν 125.000 και 77.000 πολίτες αντίστοιχα, που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων.

Τι είπε χθες ο Μητσοτάκης

«Το βιβλίο του λαϊκισμού στη χώρα μας κλείνει και το τελευταίο κεφάλαιό του είναι ο κ. Τσίπρας» δήλωσε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να κερδίσει τον κ. Τσίπρα. (ΣΚΑΪ).

«Μπορώ να κερδίσω τον κ. Τσίπρα, διότι πιστεύω ότι είμαι ο πιο κατάλληλος να διευρύνω τη Ν.Δ., να την κάνω μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να προτάξω ένα προφίλ ηγεσίας πολύ διαφορετικό από αυτό που πρεσβεύει ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έμφαση στην αλήθεια και σε λύσεις για την πραγματική οικονομία που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» υποστήριξε.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

* Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει τη μεσαία τάξη που αποτελεί ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η κεντροδεξιά παράταξη μπορεί να προτάξει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας.

* Αν εκλεγώ πρόεδρος, η Ν.Δ. πολύ σύντομα θα αναδιοργανωθεί οργανωτικά και εντός δύο μηνών θα προηγείται σημαντικά δημοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ.

* Στήριξη αλά καρτ στην κυβέρνηση δεν θα προσφέρουμε. Δεν πρόκειται να συναινέσω με τον κ. Τσίπρα όσο κατεδαφίζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Δεν θα είμαστε το βολικό δεκανίκι της κυβέρνησης.

* Ο διαχωρισμός καραμανλικών – μητσοτακικών ανήκει στον 20ό αιώνα. Οι πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά, περιμένουν από εμάς ενότητα και ρεαλιστικές λύσεις.

* Οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη της αλήθειας είναι αρχές που πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν και τον δικό μου πολιτικό λόγο.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει «την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛστο τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» εφόσον κερδίσει και αναδειχθεί πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε μάλιστα άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon, με τίτλο «Να Αφελληνιστούν»), που είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε ότι «όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον κ. Βαρουφάκη «η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι τράπεζες να αφελληνιστούν… αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη διαπλοκή Ελλήνων πολιτικών και Ελλήνων τραπεζιτών».

Στον κ. Μητσοτάκη «απάντησε» ο βουλευτής -και υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Μεϊμαράκη- Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος σημείωσε πως «ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος για τον Τσίπρα, γιατί σάρωσε στο Περιστέρι και τις άλλες λαϊκές συνοικίες».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι έως το Πάσχα ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει φέρει πρώτη τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Γιακουμάτος ζήτησε να μην εμπλέκουν τον Κώστα Καραμανλή στην προεκλογική αντιπαράθεση, γιατί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την παράταξη και σημείωσε: «Εγώ δεν ξέρω κανέναν Καραμανλή να είναι υποψήφιος. Τον Μεϊμαράκη ξέρω».

Ο κ. Γιακουμάτος είπε ότι δεν είναι κακό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πατέρα πρωθυπουργό, και μάλιστα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά παρατήρησε ότι εξαιτίας αυτού δεν δικαιούται να εγκαλεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για «βαρονίες».

Σήμερα το «αντίο» στη Βάσω Μεϊμαράκη

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης διέρχεται μια δεινή προσωπική δοκιμασία, καθώς ανήμερα τα Χριστούγεννα έφυγε από τη ζωή η αδελφή του Βάσω, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, στις 11 το πρωί, στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκ μέρους και του κόμματος εξέφρασε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τον κ. Μεϊμαράκη για τον χαμό της αδελφής του εξέφρασαν ο συνυποψήφιός του Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κ.κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα