Αντιδράσεις για τη σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών, καθώς η κυβέρνηση καταργεί τη λίστα και προωθεί ρύθμιση, με την οποία θα διεκδικήσουν τις ευρω-έδρες με σταυρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν στην κατάργηση της λίστας στα ευρωψηφοδέλτια των πολιτικών σχηματισμών.

Η απόφαση προβλέπει κατάλογο

42 υποψηφίων, με αλφαβητική κατάταξη, εκ των οποίων θα αναδειχθούν εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό του κόμματος από το οποίο προέρχονται.

«Απέλπιδα προσπάθεια για αποφυγή συντριβής»

Πάντως, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια» της κυβέρνησης να «αποφύγει την επερχόμενη συντριβή» στις Ευρωεκλογές. Παράλληλα, κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού».

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ "προσωπικοτήτων". Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

«Φαίνεται ότι σε κάποιους δεν αρέσει να αποφασίζει η κοινωνία. Προτιμούν την μονοκρατορία του αρχηγού!», σχολίασε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. «Η κοινωνία θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «κατάντια, τυφλό μικροκομματισμό και εμπάθεια». «Αγωνιά για να μη έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και αγανακτεί γιατί δεν θα διορισθούν από τα κόμματα οι ευρωβουλευτές. Ευτυχώς που θα διαψευστεί οικτρά», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Για «λαϊκίστικη επιλογή» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκουσης, ο οποίος διερωτάται πόσο μαύρο πολιτικό χρήμα θα απαιτεί η εκλογή ευρωβουλευτή με σταυρό σε μια μόνον εκλογική περιφέρεια 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Αντιδράσεις και στους «58»

Έκπληξη προκάλεσε και στους «58» η υπό εξέταση πρόταση των Σαμαρά-Βενιζέλου για καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις Ευρωεκλογές. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας καταγράφηκαν αντιδράσεις, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και να «τα σπάσουν» με την Ιπποκράτους.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα της Δευτέρας», το κλίμα στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ουσιαστικά καταγράφηκαν δύο τάσεις: Η μία ομάδα πρότεινε την αποχώρηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης από την «Ελιά», ενώ η δεύτερη ομάδα πρότεινε μια πιο διαλλακτική στάση υπό την προϋπόθεση ότι θα μπουν όροι στον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς».

Η άποψη που εκφράζεται στις τάξεις των «58» είναι ότι ο σταυρός προτίμησης οδηγεί αυτόματα σε μειονεκτική θέση τους δικούς της υποψηφίους, καθώς δεν έχουν την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Περιφέρεια.

Αρκετοί μιλούν επίσης για αιφνιδιασμό από πλευράς της Ιπποκράτους, ώστε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα αποχώρησης από το ενιαίο σχήμα. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το θέμα της σταυροδοσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα