Ανοίγουν στόματα για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη, στα οποία συγκαταλέγονται και πρώην αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στράτου και Ναυτικού στις αρχές της δεκαετίας του 2000, «έδωσε» ως αποδεκτές παράνομων πληρωμών κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Παναγιώτης Ευσταθίου εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας, που ανέλαβε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ειδικότερα, κατονόμασε δέκα άτομα ως αποδέκτες χρηματικών ποσών που μετείχαν σε επιτροπές που έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις για την προώθηση εξοπλιστικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευσταθίου, τον οποίο κατονόμασε ο Αντώνης Καντας ότι τον δωροδόκησε περίπου με

1,5 εκατ. ευρώ παραδέχθηκε τη δωροδοκία για τις υποθέσεις των υποβρύχιων και του οπλικού συστήματος ASRAD.

Πάντως, παρά τις πιέσεις, δεν κατονομάστηκαν πολιτικά πρόσωπα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των ανακριτών.

Ο Ευσταθίου έχει δηλώσει ότι θα συναινέσει στο άνοιγμα συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι ήδη έχουν εντοπισθεί από τις αρχές.

Ο Ευστάθιου θεωρείται κομβικής σημασίας πρόσωπο στην έρευνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, διότι ανήκει σε εκείνους που διακίνησαν επί πολλά χρόνια τεράστια χρηματικά ποσά.

Την Παρασκευή η απολογία του Δημήτρη Παπαχρήστου

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή διαφθοράς ο Δημήτρης Παπαχρήστος, αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) την περίοδο 2000.

«Είναι απόλυτα διατεθειμένος και αποφασισμένος να βοηθήσει στο μέτρο που δεν θα βλάπτει τον εαυτό του την ανάκριση, το μόνο άσχημο είναι ότι έχει φοβερά προβλήματα υγείας και δεν ξέρουμε αν θα αντέξει» σχολίασε ο συνήγορός του, Αλέκος Παπαντωνίου.

Ανοίγει ο δρόμος για αποκαλύψεις στα εξοπλιστικά

Τα στοιχεία που δόθηκαν στις ανακριτικές αρχές, μετά την απολογία Κάντα, επιτρέπουν, «χωρίς διακρίσεις», τη διαλεύκανση τηςυπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωσή του δικηγόρου Ι. Μαντζουράνη, που εκπροσώπησε το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ.

Στην ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος επισημαίνει ότι, εφόσον υπάρχει βούληση για την αποκάλυψη της αλήθειας, πλέον όσοι θέλουν, μπορούν να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών.

Η ανακοίνωση του κ. Ματζουράνη έχει ως εξής:

«Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων, που επιτρέπουν και επιβάλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εν ολίγοις, όσοι θέλουν, τώρα -με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα- μπορούν».

Να θυμίσουμε πως την Δευτέρα συνελήφθη ο 78χρονος εκπρόσωπος εταιρίας οπλικών συστημάτων Δημήτρης Παπαχρήστος, ένα από τα πρόσωπα που έχει κατονομάσει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας στην απολογία του. Την Τρίτη, θα πάει στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαχρήστος, ήταν αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και είχε κατονομαστεί από τον κ. Κάντα ότι του είχε δώσει μίζα 750 χιλιάδες ευρώ για την αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων ΡΖΗ 2000.

Συλλήψεις δύο εμπλεκομένων με την υπόθεση των εξοπλιστικών

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων που κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μάλλης, το πρωί της Δευτέρας 30/12.

Συγκεκριμένα, ζητεί τη σύλληψη τουλάχιστον δυο εμπλεκομένων στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών που ομολόγησε ότι έλαβε για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, ο κ. Κάντας.

Ο Αντώνης Κάντας, δήλωσε στην απολογία του πως ο κ. Παπαχρήστος του έδωσε μίζα ύψους 750.000 ευρώ για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000 που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 190.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα