Ανησυχητικά τα νούμερα για τους θανάτους των καρχαριών

Ιδιαίτερη ανησυχία παρουσιάζουν τα νούμερα αξιολόγησης που έχει γίνει γύρω από τις επιπτώσεις της παράνομης αλίευσής των καρχαριών, καθώς πολλά εκ των ειδών τους κινδυνεύουν με αφανισμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν εν όψει του συνεδρίου της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) στην Μπανγκόκ. Οι ερευνητές «κρούουν» το καμπανάκι, καθώς τα επίπεδα αλίευσης υπερβαίνουν τα αντίστοιχα της ικανότητας ανάκαμψης των πληθυσμών και απηύθυναν

έκκληση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ειδών, όπως είναι ο ωκεάνιος λευκοπτέρυγος, η λάμνα και αρκετά είδη σφυροκέφαλων καρχαριών.

Οι καρχαρίες θανατώνονται κυρίως για τα πτερύγιά τους που αποτελούν βασικό συστατικό σε σούπες, οι οποίες θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα σε ασιατικές χώρες.

Αξιοποιώντας επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες που αλιεύονται, αλλά και δεδομένα από σχεδόν 100 εκθέσεις, οι ερευνητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προσπάθησαν να υπολογίσουν τον αριθμό των καρχαριών που θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, που φιλοξενείται στην επιθεώρηση Marine Police κάθε έτος θανατώνεται περίπου το 6,4 με 7,9% όλων των ειδών καρχαριών. Μόνο το 2010, ο αριθμός των νεκρών καρχαριών κυμάνθηκε μεταξύ 63 εκατομμυρίων και 273 εκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα