Αναμένονται αυξήσεις των εξαγωγών ελληνικού ελαιόλαδου

Για αναμενόμενες αυξήσεις των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου σε αγορές εντός και εκτός των «τειχών» της το 2013 κάνει λόγο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γερμανία οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 24%, ενώ στην Κίνα το ποσοστό αγγίζει 67,5%.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του κλάδου εκτιμούν ότι χείρα βοηθείας στις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου θα δώσει ο ευρωπαϊκός κανονισμός που ψηφίστηκε το 2012, που καθιερώνει την αναγραφή στις ετικέτες της φράσης «οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία

των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Ήδη, συνεταιρισμοί που παράγουν ελαιόλαδα ΠΟΠ και ομάδες παραγωγών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μετρηθεί η περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε πολυφαινόλες από τα εργαστήρια μέτρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε να προσθέσουν στην ετικέτα τους τη συγκεκριμένη φράση και με τον τρόπο αυτό να αυξηθούν οι εξαγωγικές δυνατότητές και η τιμή τους.

Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας του ελληνικού ελαιολάδου σε πολυφαινόλες, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές στη διεθνή αγορά σε σχέση με τα μερίδια που κατέχει η χώρα.

Το ελληνικό ελαιόλαδο θα έχει την τιμητική του στο πλαίσιο και της διεθνούς έκθεσης τουρισμού IBT που διοργανώνεται την Πέμπτη στο Βερολίνο. Στην έκθεση μαζί με την υπουργό Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη θα παραστεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, καθώς για πρώτη φορά θα συμμετέχει δυναμικά και ο τομέας της ελληνικής γαστρονομίας, με ειδικό περίπτερο για το ελληνικό ελαιόλαδο. Στο πλαίσιο της έκθεσης το Ίδρυμα Αντενάουερ διοργανώνει χωριστή εκδήλωση για τη σχέση του ελληνικού τουρισμού με την ελληνική διατροφή και το ελαιόλαδο.

Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόμενο στις αγορές του εξωτερικού, σύντομα θα δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα ως μέσου ανάδειξης όλων των στοιχείων και πληροφοριών που καθιστούν το ελληνικό προϊόν ένα από τα ποιοτικότερα διεθνώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα