Ανησυχία Ρωσίας και Κίνας για την κλιμάκωση στην Κορεατική Χερσόνησο

Έντονη ανησυχία προκαλεί η νέα κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, με τη Ρωσία και την Κίνα να απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Την κατάσταση πυροδότησε η ενέργεια της βόρειας Κορέας να αποκλείσει τους νοτιοκορεάτες εργαζομένους από το διακορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα του Κεσάνγκ, με την Σεούλ να απειλεί με στρατιωτική βία για την εγγύηση της ασφάλειας των Νοτιοκορεατών που εργάζονται στο βιομηχανικό συγκρότημα.

«Ο,τι

συμβαίνει ανησυχεί αναμφίβολα τη Ρωσία διότι πρόκειται για μία εκρηκτική κατάσταση κοντά στο σύνορά μας στην Άπω Ανατολή. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε δήλωση και ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Μοργκούλοφ.

«Δεν πιστεύω ότι μία από τις πλευρές ενεργεί σκοπίμως για να προκαλέσει έναν πόλεμο. Αλλά στη σημερινή τεταμένη κατάσταση, αρκεί ένα κοινό ανθρώπινο λάθος ή μία τεχνική βλάβη για να ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση», προειδοποίησε ο ρώσος διπλωμάτης.

Το Πεκίνο κάλεσε επίσης όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι συναντήθηκε χθες με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της κινεζικής ηγεσίας.

Η Κίνα τάσσεται επίσημα υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, ενώ ψήφισε υπέρ της νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, είναι αντίθετη με την επιβολή ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επισπεύσουν την οικονομική κατάρρευση της Βόρειας Κορέας, προκαλώντας χάος και μαζική έξοδο βορειοκορεατών προσφύγων προς την Κίνα, μέχρι και μεταβολή του status quo στην κορεατική χερσόνησο.


Keywords
Τυχαία Θέματα