Ανησυχία για την σταθερότητα του “Φιλέα” στον κομήτη 67P

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) καθώς μετά την προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος-ρομπότ «Φιλέας» στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, παρατηρήθηκαν κάποιες μικρές διακοπές στην επικοινωνία.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δεν δείχνει να κάθεται σταθερά στην επιφάνεια του κομήτη, φοβίζει τους επιστήμονες καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να αποκολληθεί από την επιφάνειά του και να χαθεί στο Διάστημα.

Όπως είναι γνωστό ο κομήτης είναι σχετικά μικρός, σε μέγεθος βουνού, οπότε η βαρύτητά του είναι πολύ ασθενής και θα μπορούσε κανείς εύκολα να φύγει

προς το Διάστημα.

Το πρώτο πρόβλημα που διαπιστώθηκε στον «Φιλέα» ήταν η αποτυχία ενός προωστήρα που υπάρχει στο πίσω μέρος του. Επρόκειτο να ενεργοποιηθεί με την προσεδάφιση, πιέζοντας το ρομπότ προς τα κάτω, μέχρι αυτό να προλάβει αγκιστρωθεί στην επιφάνεια με τρεις βίδες και δύο καμάκια. Τα δύο καμάκια όμως δεν λειτούργησαν.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της αποστολής από το Κέντρο Ελέγχου στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, το ρομπότ άγγιξε τον κομήτη, αργότερα όμως μπορεί να αναπήδησε για λίγο πριν σταθεροποιηθεί ξανά.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ο «Φιλέας» χρησιμοποιεί ως μέσω αναμετάδοσης των δεδομένων του στη Γη την «Ροζέτα» το σκάφος από το οποίο αποκολλήθηκε με προορισμό τον κομήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα