Αναβλήθηκε για την Τρίτη η δίκη Μόρσι

Το Δικαστήριο του Καΐρου στο οποίο έχει παραπεμφθεί για να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ανέβαλε για την Τρίτη την έναρξη της δίκης του. Όπως είναι γνωστό ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος κατηγορείται για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών. Παράλληλα, σε άλλες δίκες, καταδικάστηκαν δεκάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι.

Ο

πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου ανατράπηκε από τον στρατό την 3η Ιουλίου 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, παρέμεινε σιωπηλός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας αν και αντιμετωπίζει τέσσερις διώξεις η μία εκ των οποίων αφορά κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αμφισβήτησε ανοικτά την δικαιοδοσία των δικαστηρίων τα οποία δεν αναγνωρίζει.

Οι 14 άλλοι κατηγορούμενοι, που βρίσκονταν σε γυάλινα κλουβιά όπως και ο Μόρσι, γύρισαν την πλάτη στον δικαστή, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η δίκη αναβλήθηκε ώστε να εξεταστούν τεκμήρια όπως βίντεο που απεικονίζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, που μπορεί να συνδέονται με την υπόθεση, ενώ ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται, επίσης για τα βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την μαζική απόδραση από φυλακή το 2011, και για το ότι συνωμότησε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, με ξένους στο πλαίσιο μιας «διεθνούς τρομοκρατικής συνωμοσίας» εναντίον της Αιγύπτου και για προσβολή του δικαστικού σώματος.

Οι μεταβατικές αρχές της Αιγύπτου έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής εναντίον της Αδελφότητας, την οποία ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση». Στο μεταξύ, δικαστήριο στην Ισμαηλία καταδίκασε 13 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε έξι χρόνια κάθειρξη για παράνομη συνάθροιση, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, δικαστήριο στην συνοικία Καλγιούμπια του Καΐρου καταδίκασε 32 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε δύο χρόνια φυλάκιση, καταναγκαστικά έργα και την καταβολή χρηματικού προστίμου διότι παραβίασαν νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις δίχως εκ των προτέρων έγκριση από την αστυνομία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα