Ανασχηματισμός Τσίπρα με σοσιαλδημοκράτες αλλά και καραμανλικούς

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια της έναρξης του 2oυ Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει», στο κλειστό γήπεδο του Τae Kwon Do, Παλαιό Φάληρο, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.

Η εμφάνιση

στελεχών της κεντροαριστεράς αλλά και η ομιλία Τσίπρα στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών. Η πρόθεση του πρωθυπουργού να επιχειρήσει διεύρυνση προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι εμφανής και αποτελεί στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για την πολιτική μετεξέλιξη του κυβερνώντος κόμματος.

Η προαναγγελία του ανασχηματισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του με τον οποίο θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε διευρυμένη παράταξη της «αριστεράς» ή για να το θέσουμε καλύτερα της κεντροαριστεράς. Επιθυμία του ηγέτη της Κουμουνδούρου είναι το κόμμα να γίνει πιο συμπαγές και ελεγχόμενο από τον ίδιο, με την δημιουργία «επιτροπής δεοντολογίας». Πρόκειται για ένα «πειθαρχικό» που θα αποτρέπει τη δημιουργία οργανωμένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης όπως υπήρξε στο παρελθόν η λαφαζανική πτέρυγα.

Δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που του εισηγούνται να μην περιμένει τη δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά το Συνέδριο που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Εάν προκριθεί αυτή η πρόταση τότε είναι πιθανό να έχουμε τη νέα κυβέρνηση την εβδομάδα που έρχεται.

Το άνοιγμα στους καραμανλικούς

Εκτός από τους σοσιαλδημοκράτες, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κλείσει το μάτι και στους καραμανλικούς με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση κάποιου στελέχους όπως έγινε παλαιότερα με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με δύο τέτοια στελέχη, χωρίς να έχει γνωστό αν δέχονται ή όχι. Πρόκειται για πρώην βουλευτές που εκφράζουν τον καραμανλικό χώρο.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί στέλεχος από την αγορά που να μην είναι ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ για «άνοιγμα στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στην αναζήτηση του νέου γραμματέα

Προβληματική αποδεικνύεται η εξεύρεση του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί το νέο πρόσωπο να είναι στέλεχος πρώτης γραμμής, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή σύνδεση της κυβέρνησης με το κόμμα.

Ωστόσο στελέχη στα οποία έχει γίνει πρόταση, όπως στον Π. Σκουρλέτη (και άλλα…) δείχνουν απροθυμία να εγκαταλείψουν τους κυβερνητικούς θώκους, ενώ άλλα στελέχη που θα σηματοδοτούσαν μια σοβαρή αλλαγή, αρνήθηκαν, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.

Το άρθρο Ανασχηματισμός Τσίπρα με σοσιαλδημοκράτες αλλά και καραμανλικούς εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα