Αμήχανη η Ευρώπη, μετά το «όχι» της Κύπρου

Προβληματισμό και αντιφατικές δηλώσεις επέφερε η καθολική απόρριψη από το κυπριακό κοινοβούλιο, του νομοσχεδίου που καταρτίστηκε πάνω στην απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής και προέβλεπε το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στο Νησί.

Χαρακτηριστική είναι η διχογνωμία δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων: του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και του Ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ. Αν και αμφότεροι εξέφρασαν τη «λύπη» του για την καταψήφιση τού νομοσχεδίου, ο Ολλανδός είπε πως

το δανειακό «πακέτο» των 10 δισ. ευρώ προς την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, ενώ ο Γερμανός τόνισε πως δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, εντός των καθορισμένων ορίων.

Σόιμπλε: «Απέτυχε το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «κατέγραψε μετά λύπης του» την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το χρέος είναι πολύ μεγάλο και πως θα πρέπει να μειωθεί.

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε αλλά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα», τόνισε κατ' επανάληψη αναφερόμενος στον δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ακόμη ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ.

«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν», δήλωσε και επανέλαβε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.

Αναφερόμενος στα ειδικά στοιχεία του προγράμματος για την Κύπρο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην Ελλάδα, με την οποία, όπως είπε, η διαπραγμάτευση διήρκεσε μεγάλο διάστημα, ενώ το πρόγραμμα που επιβλήθηκε προέβλεπε σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού. «Κάθε χώρα έχει διαφορετικό πρόβλημα», κατέληξε.

Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το αντιμετωπίζει «με μεγάλη χαλαρότητα» και ευχήθηκε στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία, «καλή επιτυχία». Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που διατηρεί μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει ότι τα ρωσικά χρήματα πηγαίνουν στην Κύπρο και επιστρέφουν κατόπιν πίσω.

Ντάισελμπλουμ: «Η ευρωζώνη θα βοηθήσει την Κύπρο»

Η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει την Κύπρο να παρακάμψει τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ. Αντιδρώντας στην απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.

Επίσης ανακοίνωσε πως παραμένει στο τραπέζι, το δανειακό πακέτο των 10 δισ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Eurogroup προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα