Αλλαγή σελίδας στο Ιράν ή «λύκος που μεταμφιέστηκε σε πρόβατο» ο νέος πρόεδρος;

Ολοκληρώθηκε η αλλαγή της προεδρικής σκυτάλης στο Ιράν, μετά και τη σημερινή δημόσια ορκωμοσία του μετριοπαθή κληρικού Χασάν Ρουχανί, ενώπιον του Κοινοβουλίου, για την προστασία της θρησκείας και την προάσπιση του Συντάγματος, παρουσία εκπροσώπων από 15 χώρες, μεταξύ τους και της Βορείου Κορέας.

Ο νέος πρόεδρος, που αντικατέστησε τον συντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην προεδρία της χώρας, είχε αναλάβει καθήκοντα από χθες Σαββάτο κατά τη διάρκεια

επίσημης τελετής στην Τεχεράνη από τον Ανώτατο Ηγέτη του περσικού κράτους, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

Σημειώνεται επίσης πως η τελική απόφαση για οποιοδήποτε ζήτημα στο Ιράν ανήκει στον Ανώτατο Ηγέτη Χαμενέι, όχι στον εκάστοτε πρόεδρο.

Οι υπουργοί της κυβέρνησής του, κατά δήλωση του Ροχανί, προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα και το Κοινοβούλιο θα τους εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σε δύο από τα πιο σημαντικά πόστα, ο Ροχανί τοποθέτησε υπουργό Εξωτερικών τον Τζαβάντ Ζαρίφ, πρώην εκπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη και τον Μπιγιάν Ζανγκανέχ στη θέση του υπουργού Πετρελαίου, θέση που κατείχε και στο διάστημα 1997-2005.

Στην ομιλία του έκανε λόγο για μια κυβέρνηση «σοφίας και ελπίδας» και υποσχέθηκε μετριοπάθεια βασισμένη στην ανοχή. Εμφανίστηκε ενωτικός και υποσχέθηκε να προωθήσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και να μειώσει την παρέμβαση του κράτους στη ζωή των πολιτών.

Για το θέμα των κυρώσεων απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα είπε πως «αν θέλετε επαρκή απάντηση, δεν πρέπει να μιλάτε την γλώσσα των κυρώσεων αλλά τη γλώσσα του σεβασμού».

Ο θεωρούμενος σαν μετριοπαθής Ροχανί εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία, σε αντικατάσταση του Μαχμούντ Αχμαντινμετζάντ, ο οποίος δεν μπορούσε να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Προεκλογικά τόνιζε ότι θα προσπαθήσει να κατεβάσει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα που έχει απειλήσει να φέρει τις δύο πλευρές στα πρόθυρα του πολέμου.

Πάντως οι τόνοι έχουν πέσει συγκριτικά με το τέλος του 2012, οπότε μία επίθεση από το Ισραήλ έμοιαζε σχεδόν υπόθεση μηνών αν όχι εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται πως κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει χαρακτηρίσει τον κ. Ρουχανί ως «λύκο μεταμφιεσμένο σε πρόβατο».

Στο εσωτερικό έχει το επίσης δύσκολο έργο να ανατάξει την οικονομία που πιέζεται από τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, κυρίως το εμπάργκο πώλησης πετρελαίου στην Δύση.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το Reuters, πρέπει στο εσωτερικό να ισορροπήσει τις ανάγκες των σκληροπυρηνικών στοιχείων που κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο με τα μετριοπαθέστερα που τον στήριξαν στις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα