Αλαλούμ με την απελευθέρωση του μουλά Μπαράνταρ, ηγετικού στελέχους των αφγανών Ταλιμπάν

Για αρκετές ώρες επικρατούσε ένα αλαλούμ σχετικά με την απελευθέρωση ή μη του μουλά Μπαράνταρ, ηγετικού στελέχους των αφγανών Ταλιμπάν, ο οποίος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση στο Πακιστάν καθώς ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν το διέψευσε για να έρθει και να διαψεύσει τον συνάδελφό του ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν που επιβεβαίωσε ότι τον απελευθερώσανε..!

Ο μουλάς Μπαράνταρ είχε συλληφθεί το 2010 κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης πρακτόρων του Πακιστάν

και της CIA και το αίτημα απελευθέρωσής του είχε διατυπωθεί πολλές φορές από την Καμπούλ προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν να συνεννοηθεί με τους Ταλιμπάν.

Το Ισλαμαμπάντ είχε ανακοινώσει από το βράδυ της Παρασκευής ότι θα άφηνε ελεύθερο τον Μπαράνταρ, κίνηση που χαιρέτησε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ο μουλάς διατηρούσε υψηλότατη θέση στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία ανατράπηκε το 2001 με την αμερικανική επέμβαση στη χώρα. Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του συγκεκριμένου αξιωματούχου είναι «αντιπαραγωγική» τουλάχιστον σε σχέση με την επιδίωξη της Καμπούλ να βάλει τέλος στον αγώνα των ανταρτών.

Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι ο μουλάς είναι από τα λίγα πρόσωπα στις τάξεις των Ταλιμπάν με διάθεση για διαπραγμάτευση.

Αφγανοί διπλωμάτες που επικαλείται το BBC δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Πακιστάν, θεωρώντας ότι ενισχύει με την πρακτική του τους πλέον σκληροπυρηνικούς στις τάξεις των Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο οι αφγανοί αντάρτες είχαν εγκαινιάσει γραφείο στην Ντόχα, ωστόσο μετά από παρέμβαση του αφγανού προέδρου Καρζάι το γραφείο έκλεισε.

Η Καμπούλ κατηγόρησε τότε τους Ταλιμπάν ότι συμπεριφέρονταν σαν να είναι εξόριστη κυβέρνηση. Εκτοτε ο πρόεδρος Καρζάι, αλλά και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Βρετανία έχουν επιχειρήσει μεσολάβηση, ώστε να υπάρξει διάλογος και ειρήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα