«Αιμορραγούν» τα φαρμακεία της χώρας

Ζοφερό είναι το μέλλον που περιγράφεται από την πανελλαδική έρευνα της MARC, την οποία παρουσίασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο των φαρμακείων σε ποσοστό 95,6%. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των φαρμακείων, δηλαδή 4.000 στο σύνολό τους, κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο».

Η έρευνα αναφέρει ότι 9 στα 10 φαρμακεία

αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως «χρωστούμενα από το δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας», ενώ το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες, από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα. Επίσης, σε ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν σε ποσοστό 67,5% ότι το πιο σημαντικό τους πρόβλημα είναι τα χρωστούμενα του δημοσίου. Ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

Το 14% των φαρμακείων μείωσε το προσωπικό του τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το 5,6% το αύξησε. Ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 72,55 των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αλλαγές στους όρους πιστώσεων, από τους προμηθευτές αποθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα