Αγκαλιαστείτε! Κάνει καλό στην υγεία!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε», έλεγε η οικογενειακή θεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ. Και σίγουρα είναι, όχι μόνο για τα μωρά, τα παιδιά, τους εφήβους… αλλά και για εμάς.

Γιατί όμως δυο χέρια που μας σφίγγουν, μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμα για την υγεία μας; Καταρχήν, το αγκάλιασμα δείχνει συναισθηματικό δέσιμο, ενδιαφέρον, ψυχική εγγύτητα και ζεστασιά. Όταν όμως ακόμη και τα επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα, μας δείχνουν

ότι οι αγκαλιές κάνουν καλό στην ψυχική και τη σωματική υγεία μας, τι περιμένουμε για να αγκαλιαστούμε;

Παρακάτω, θα διαβάσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκαλιάς και θα την βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα με αυτόν που αγαπάμε!

Διώχνει τα αρνητικά συναισθήματα

Όταν το σώμα μας καταλάβει πως αγκαλιαζόμαστε, παράγει μια ορμόνη– την οξυτοκίνη. Η ουσία αυτή μπορεί να εξουδετερώσει τον θυμό και τη λύπη, ενώ αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, της «ουσίας της ευτυχίας».

Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η ήπια πίεση που επιτυγχάνεται με την αγκαλιά ενεργοποιεί τον θυμοειδή αδένα του εγκεφάλου, εξισορροπεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που κρατούν τον οργανισμό μας γερό. Εκτός αυτού, αυξάνονται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο στον εγκέφαλο και βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών.

Δυναμώνει την καρδιά

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η αγκαλιά μειώνει την πίεση, κάτι που μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χτίζει τις σχέσεις μας

Συνήθως, ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι δείχνει πως είναι και ερωτευμένο. Το ξέρετε όμως πως οι συχνές αγκαλιές, που παράγουν τις ορμόνες της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, βοηθούν στο χτίσιμο της σχέσης; Την επόμενη φορά που θα καβγαδίσετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αγκαλιαστείτε και αμέσως η αρνητική ενέργεια θα σας εγκαταλείψει.

Τονώνει την αυτοπεποίθησή μας

Από την στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο, λαμβάνουμε την αγάπη των γονιών μας κυρίως μέσα από το άγγιγμά τους, κάτι που μας επιβεβαιώνει ότι την αξίζουμε. Αυτό, λένε οι επιστήμονες, «εγγράφεται» στα κύτταρά μας και οι αγκαλιές στην πορεία, μας υπενθυμίζουν αυτή τη σύνδεση του σωματικού επιπέδου με την ικανότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον εκτιμάμε.

Βοηθά το νευρικό σύστημα

Συγκεκριμένα, η γαλβανική απόκριση της επιδερμίδας μας σε μια αγκαλιά αποδεικνύει την αγωγιμότητα του δέρματός μας, του οποίου η υγρασία και το ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να μεταβληθεί και να εξισορροπηθεί χάρη σε ένα άγγιγμα.

Mας μαθαίνει να δίνουμε και να παίρνουμε

Όταν μας αγκαλιάζουν, πρέπει να αγκαλιάσουμε και όταν θέλουμε να αγκαλιάσουμε, περιμένουμε να ανταποκριθούν. Αυτό το συναίσθημα, που ρέει σε διπλή κατεύθνση, μόνο η αγκαλιά μπορεί να το διδάξει σωστά στους ανθρώπους.

Η αγκαλιά μας απελευθερώνει

Έχετε παρατηρήσει πως κατά την διάρκεια της αγκαλιάς μπορείτε να ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς σας και να εστιάσετε στην αναπνοή σας; Τη στιγμή της αγκαλιάς ο εγκέφαλος μας «παραδίνεται» και έτσι όλες οι αρνητικές σκέψεις φεύγουν ενώ η ψυχή μας κατακλύζεται από ευχάριστα συναισθήματα και γαλήνη.

Μειώνει το στρες

Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που παράγεται στο σώμα όταν το άτομο αισθάνεται στρεσαρισμένο. Το αγκάλιασμα προκαλεί χαλάρωση στο σώμα και στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του τα μεταδίδει σε άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες.

Ξορκίζει τους φόβους

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κρατούν ακόμη ένα λούτρινο αρκουδάκι στο κρεβάτι τους. Η αγκαλιά με ένα αγαπημένο πρόσωπο ή και ένα αγαπητό άψυχο αντικείμενο είναι αρκετή για να καταλαγιάσει τον φόβο των συμμετεχόντων σε πολλές έρευνες. Ακόμα και ένα απλό άγγιγμα στο χέρι, έχει βρεθεί ότι μειώνει το φόβο των ιατρικών εξετάσεων.

Λοιπόν, ακόμα να αγκαλιαστείτε;

Το άρθρο Αγκαλιαστείτε! Κάνει καλό στην υγεία! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα