Αγιασμός και πρώτο κουδούνι με ελλείψεις στα σχολεία

Χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, όπου έγινε ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, μια χρονιά που ξεκινά με πολλά προβλήματα και το σημαντικότερο με 6.000 τουλάχιστον κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών για τις οποίες το υπουργείο Παιδείας και η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κ. Κιάου θα

πρέπει να φροντίσουν το γρηγορότερο δυνατό να καλυφθούν.

Τα περισσότερα κενά, σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εντοπίζονται στα σχολεία της Κρήτης, του Πειραιά, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ανατολική και Δυτική Αττική και στα προάστια της Θεσσαλονίκης, ενώ όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα κενά εντοπίζονται σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμο, Χίο, Έβρο, αλλά και σε πολλά σχολεία της Αττικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκαν φέτος 3.500 εκπαιδευτικοί, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και μεγαλώνει τα προβλήματα. Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για να καλυφθούν τα κενά έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 εκπαιδευτικών, ενώ προχωρούν και αυτές των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε ότι έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επίσης, οι αιτήσεις των αναπληρωτών που έχουν γίνει έως τώρα είναι περισσότερες από 100.000 και είναι πιθανόν να φτάσουν και τις 130.000 μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία. Όπως τόνισε η κυρία Κιάου τη Δευτέρα θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών και μετά από το τριήμερο για τις ενστάσεις που τυχόν θα υποβληθούν, θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες και μετά θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις των αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αναμένεται να πλησιάσουν τις 130.000.

Η υπουργός τόνισε ότι σήμερα λήγει η προθεσμία των αιτήσεων, τη Δευτέρα 14/9 θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών, θα ακολουθήσει ένα τριήμερο για τυχόν ενστάσεις, οι οριστικοί πίνακες αναμένονται στις 22 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις.

Από την άλλη πλευρά οι γονείς και τα παιδιά δικαιολογημένα αγωνιούν για τα θέματα αυτά καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν μαθήματα, ο χρόνος των οποίων θα επιβαρύνει το πρόγραμμα των παιδιών αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα