Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Νέο «αέρα» στην πολιτική ζωή της χώρας επιδιώκει να δώσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ.Τσίπρας θα ανακοινώσει από το βήμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 8μμ στο προαύλιο της Βουλής τρεις κύριες προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πρόκειται για λαϊκά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό

όταν δεν είναι εφικτό που να εκλεγεί από τη Βουλή και αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Επί της ουσίας, απόψε ανοίγει και επισήμως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιό του για μία «νέα Μεταπολίτευση» προκειμένου να χτιστεί «μία νέα Ελλάδα, η Ελλάδα του 2021». Αυτή ήταν και η αιτία που το Σαββατοκύριακο στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρξε μεγάλος φόρτος εργασίας.

Πώς θα αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στη μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πώς έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός. Ο κ.Τσίπρας θα προτείνει να αποκτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να συγκαλεί το Συμβούλιο των αρχηγών. Προτείνεται, επίσης, ο πρώτος πολίτης της χώρας να μπορεί παραπέμπει ένα νομοσχέδιο στην κρίση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αναμένεται να θεσπιστεί προκειμένου να γνωμοδοτεί για τη συνταγματικότητας καίριων νομοσχεδίων.

Υπό προϋποθέσεις να εκλέγεται απευθείας από τον λαό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει τα κομματικά του στελέχη που διαφωνούν με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση. Γι’ αυτό θα πάρει θέση υπέρ της απευθείας εκλογής του ανώτατου ΠτΔ από τον λαό μετά τη διενέργεια δύο ψηφοφοριών στη Βουλή χωρίς αποτέλεσμα, δεν συγκεντρωθεί δηλαδή η πλειοψηφία των 2/3, ήτοι 200 βουλευτών.

Τα λαϊκά δημοψηφίσματα

Στο νέο Σύνταγμα ο πρωθυπουργός επιδιώκει οι πολίτες να μπορούν να «προκαλούν» δημοψηφίσματα πανελλαδικά ή τοπικά (π.χ με συλλογή υπογραφών ηλεκτρονικά) με στόχο «την προστασία των δημοκρατικών και κοινωνικών αγαθών».

Ποιες είναι οι υπόλοιπες αλλαγές

-ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους
-η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
-η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης των υπουργών
-η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών

Το άρθρο Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα