Αφαίμαξη στα νοικοκυριά

Του Χρήστου Κώνστα

Τώρα πια οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας. Τα δάνεια είναι διαχειρίσιμα, η στήριξη από τους εταίρους είναι δεδομένη και συγκεκριμένη. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να ξεχάσουν οι πολιτικοί τις διαφορές τους και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις από το εξωτερικό. Ουδείς πλέον διαφωνεί πως το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της χώρας μας είναι οι επενδύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση

της παραγωγικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να βοηθηθεί το κλίμα και να θελήσουν οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε τις ανόητες προκαταλήψεις του παρελθόντος και να ανοίξουμε τα καταστήματα να δουλέψει ο κόσμος. Η έξοδος από την κρίση θα έρθει με δουλειά, όχι με κλειστά καταστήματα. Για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας πρέπει να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας.

Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, για την Τρόικα δεν υπάρχει μυστήριο: Ένα μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα κρύβεται πίσω από το ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν δηλώνουν αυτά που πραγματικά κερδίζουν. Για την κυβέρνηση δεν υπήρχε δίλημμα: αφού δεν μπορούμε να βρούμε τα πραγματικά εισοδήματα αυτού του ενός εκατομμυρίου επαγγελματιών θα τους φορολογούμε όλους a priori με το ίδιο ποσό, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν έχουν δουλειά, αν έχουν πληρωθεί κι αν τα πραγματικά έσοδά τους υπολείπονται των υποχρεωτικών και αναπόφευκτων δαπανών τους…

Λίγο πριν τα μεσάνυκτα, Πέμπτη βράδυ, η κυβέρνηση, αφού πήρε το πράσινο φως από την Τρόικα και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, κατέθεσε το φορολογικό νομοσχέδιο, που αλλάζει τη ζωή όλων των Ελλήνων. Δεν πρόκειται για φορολογική μεταρρύθμιση, είναι απλά ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο με στόχο να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα του Κράτους κατά το ποσό των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός… Όσον αφορά τους αγρότες, οι σοφοί κομματικοί παράγοντες που «επεξεργάσθηκαν» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «έλυσαν» τον γρίφο με την επιβολή Βιβλίου Εσόδων-Εξόδων για όλους. Μια κατηγορία αγροτών, με πολύ μικρά εισοδήματα, δεν θα συμπεριληφθεί στη ρύθμιση για την τήρηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ για τους υπόλοιπους αυτό θα εφαρμοστεί το 2014. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών 13% που θα μπει στα εισοδήματα του 2013, είναι ο μισός των υπολοίπων εισοδημάτων και προσιδιάζει πολύ προς τους συντελεστές φορολόγησης των μισθωτών και είναι από τους ευνοϊκότερους που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση επιμένει ότι από το τέλος επιτηδεύματος θα εξαιρεθούν όσοι μισθωτοί αποδείξουν ότι το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που εκδίδουν αποτελεί μισθό και όχι έκτακτη επιπλέον αμοιβή…

Ασφυκτικός Έλεγχος

Θα τα καταφέρουμε; Μετά από τόσες θυσίες, τόσα πολλά οδυνηρά φοροεισπρακτικά μέτρα, τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους στον δρόμο και τόσα απελπισμένα νοικοκυριά, ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για την Ελλάδα; Η απάντηση δυστυχώς είναι: Εξαρτάται από τον έλεγχο που θα ασκεί η Τρόικα. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα ποτέ δεν έδειξε τη σταθερότητα και τη συνέπεια για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν πολλές φορές, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί -μέχρι σήμερα- ήταν ευάλωτοι απέναντι στους Ρομπέν των δασών του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Μοναδική ελπίδα ότι αυτή τη φορά οι θυσίες των Ελλήνων θα πιάσουν τόπο είναι ο αυστηρός, ο ασφυκτικός έλεγχος που ασκούν πλέον οι δανειστές. Μέσα από τις 100 σελίδες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, προκειμένου να εκταμιευθούν σταδιακά τα περίπου 18,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου, γίνεται φανερό ότι τα περιθώρια πολιτικάντικων ελιγμών είναι πλέον πολύ περιορισμένα. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις στο εξής θα τιτλοποιούνται και θα αποδίδονται στον EFSF, ενώ όφελος από τους τόκους των χρημάτων που εισπράττουμε θα υπάρχει μόνον εάν εφαρμόζονται επακριβώς τα συμφωνηθέντα.

Τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, εφόσον ξεπερνούν τον ετήσιο στόχο, θα τιτλοποιούνται και με τη μορφή ειδικού ομολόγου θα αποδίδονται στον EFSF, προκειμένου να αποπληρώνεται μέρος των 11,3 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους 31,8 δισ. ευρώ. Για να εκταμιεύεται οποιοδήποτε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο, μάλιστα, θα πρέπει να συνοδεύεται από το «πιστοποιητικό συμμόρφωσης». Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα χορηγείται στον EFSF από τον νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τον EFSF για τυχόν αλλαγές μεταξύ της ημερομηνίας κατάθεσης του πιστοποιητικού και της αίτησης χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει ζήτημα ανακρίβειας του πιστοποιητικού. Για να αποφανθεί ο EFSF για το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης, θα πρέπει πρώτα να λάβει γνωμοδοτήσεις και από τις άλλες συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρείες (Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton).

Το μέτρο της αναβολής πληρωμής των τόκων για μία 10ετία, θα ισχύει όσο η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο και ιδίως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο έλεγχος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος (2016), για να μπορεί να διασφαλίζει η Ελλάδα τη μη αποπληρωμή των τόκων. Επίσης, στη σύμβαση προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, η Ελλάδα θα καταβάλει επιπλέον τόκους 2% στον EFSF για τα δάνεια ύψους 11,3 δισ. ευρώ που παρασχέθηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Οι δανειακές συμβάσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό: Η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται απαρέγκλιτα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά στοιχεία τους έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα σύμβαση τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, κάθε δικαιώματος ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόδοσης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στο μέτρο που τα παραπάνω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο.

Τι αλλάζει στη ζωή μας

Το μάζεμα των αποδείξεων τελειώνει. Στο εξής η πάταξη της φοροδιαφυγής θα στηριχθεί στις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές με την φοροκάρτα και τις χρεωστικές κάρτες.

Φοροαπαλλαγές τέλος. Καταργούνται όλες εκτός από τις ιατρικές δαπάνες, τη διατροφή που πληρώνουν οι διαζευγμένοι και τις… δωρεές προς το Δημόσιο!

Αυξήσεις φόρου που ξεκινούν από 60 ευρώ και ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 4.120 ευρώ φέρνουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, όπως καταγράφηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυκτα της Πέμπτης. Επίσης φορολογούνται με 15% οι τόκοι των καταθέσεων (που πιστώνονται από τον Δεκέμβριο του 2012), μειώνεται στο 32% από 40% ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων, αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ τον χρόνο στα 650 ευρώ και επιβάλλεται διπλός φόρος στις μετοχές (υπεραξίας 20% και συναλλαγών 1,5%) από τον Απρίλιο του 2013. Ειδικότερα, η νέα φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές:

- 21% από το πρώτο ευρώ και έως τις 25.000 ευρώ.

- 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ.

- 42% για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ.

Επίσης, καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, η οποία όσο αυξάνεται το εισόδημα θα μειώνεται και θα σβήνει στο επίπεδο των 42.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Με την νέα κλίμακα:

- Φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 760 ευρώ, ενώ με την κλίμακα που ισχύει σήμερα ο φόρος ανέρχεται στα 880 ευρώ.

- Φορολογούμενος με εισόδημα 23.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο με βάση τη νέα κλίμακα 3.160 ευρώ, ενώ με την ισχύουσα ο φόρος ανέρχεται στα 3.170 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 23.000 ευρώ θα διαπιστώσουν αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Για παράδειγμα μισθωτός με εισόδημα 31.000 ευρώ θα πληρώσει με το 2013 φόρο 6.320 ευρώ, ενώ με την ισχύουσα κλίμακα ο φόρος που του αναλογεί ανέρχεται στα 5.670 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει έξτρα φόρο 650 ευρώ. Φορολογούμενους με εισοδήματα 55.000 ευρώ με βάση το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώσει 16.400 ευρώ, ενώ με την κλίμακα που ισχύει σήμερα ο φόρος ανέρχεται στα 14.520 ευρώ.

Αναφορικά με τις επιβαρύνσεις στους μισθωτούς με παιδιά, οι απώλειες συνυπολογιζομένων των νέων επιδομάτων ξεκινούν:

Από τις 23.000 ευρώ και πάνω για όσους έχουν 1 παιδί.Από τις 22.000 ευρώ για όσους έχουν 2 παιδιά.Από τις 23.000 ευρώ για όσους έχουν 3 παιδιά.Από τις 15.000 ευρώ και πάνω για όσους έχουν 4 παιδιά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιβολή κλιμακωτού αυτοτελούς φόρου 26%-33% στα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων. Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.

Το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση θα φορολογείται με 13%). Ειδικά για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση θα φορολογείται με την κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων. Προβλέπεται επίσης κλιμακωτή αυτοτελή φορολόγηση για τα εισοδήματα από ακίνητα. Τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές:

- 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ

- 33% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.

Το ακαθάριστο ποσό από ακίνητα υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%.

Καταργείται η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

Keywords
ελλαδα, τροικα, μυστήριο, δίλημμα, φως, efsf, συγκεκριμένο, hamilton, μνημονιο, τραπεζες, φοροκαρτα, νέα, επιδοματα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μετρο, κλειστα επαγγελματα, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, μνημονιο 2, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, εξτρα, ακινητα, αφορολογητο, δανεια, διατροφη, δουλεια, εξοδος, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, φως, αυξηση, απλα, ασφαλιστρα, αφορολογητο οριο, βραδυ, γινει, γινεται, διδακτρα, δυνατοτητα, δυστυχως, δίλημμα, ευρω, υπαρχει, ελευθερια, ελπιδα, εξετασεις, επαγγελματα, επενδυσεις, ετος, ζωη, ζωης, ιδιο, ισχυει, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, ληξη, μυστήριο, μισος, μορφη, οφελος, παιδι, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, ρυθμιση, σελιδες, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, τμημα, φορολογικη, φορα, αυστηρος, δικαιωμα, efsf, χωρα, υπουργειο, κομματι, πηγες, τραπεζα
Τυχαία Θέματα