Την άλλη Παρασκευή, το Δώρο των Χριστουγέννων

Για πολλούς εργαζόμενους στο Δημόσιο και για όλους τους Συνταξιούχους, αυτό θα είναι το τελευταίο Επίδομα (δώρο) Χριστουγέννων. Για τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα (όσοι ακόμη διατηρούν τις δουλειές και τις αμοιβές τους) οι εξελίξεις είναι ακόμη αβέβαιες.

Σε κάθε περίπτωση όλοι θα εισπράξουν το Δώρο –επίδομα Χριστουγέννων – το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012. Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με

σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρα Εορτών. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό, και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι, όμως, από τους παραπάνω μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση, το Δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί, που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Βάση για τον υπολογισμό του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τη 10η Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα