Α. Τσίπρας: «Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη»

Μιλώντας στο CNN ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «το πρόγραμμα πρέπει να σταματήσει, γιατί δε θέλουμε οι Έλληνες να πιουν το κώνειο» καλώντας παράλληλα επενδυτές στην Ελλάδα και επισημαίνοντας ότι θέλει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο

οι ανήμποροι, οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα. Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Λέω κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα. Οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες του εξωτερικού, στην Ελβετία και οι λίστες με τους καταθέτες στην Ελβετία, όπως η λίστα Λαγκάρντ, κρύβεται στα συρτάρια των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα 2,5 αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας ότι «το πρόγραμμα διαλύει την κοινωνία, είναι απολύτως επικίνδυνο και αναποτελεσματικό. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί ακριβώς για το λόγο που έγραψαν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times την Παρασκευή, γιατί δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να συνεχιστεί γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο όλη την Ευρώπη».

Επιπροσθέτως, ο κος Τσίπρας έκανε αναφορά στη Γερμανία για την εξεύρεση λύσης σχολιάζοντας: «Διεκδικούμε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, στη Διεθνή Διάσκεψη του Λονδίνου, όταν διαγράφηκε το 50% του χρέους της, δόθηκε αναστολή στην πληρωμή των τόκων και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με όρο, αν υπάρχει δηλαδή θετικός ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία, να αποπληρώνεται το υπόλοιπο».

Παράλληλα, λέει ότι η μοναδική λύση είναι η ανάπτυξη, το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους και «δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κι ένα σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές». Και αυτό μόλις λίγες μέρες μετά τη συνέντευξή του σε γερμανικό μέσο πως «κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανούσε τα χρήματά του στην Ελλάδα». Ωστόσο, τόνισε ότι για να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα «πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές, να σταματήσει αυτή η κινδυνολογία με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να βοηθηθεί η Ελλάδα με επενδύσεις ευρωπαϊκές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν είναι αυτό το σχέδιο της κας Μέρκελ».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει επίσης να σταματήσει η διαφθορά και να υπάρξει σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Η λύση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάπτυξη, μέσω δημόσιων επενδύσεων και όχι η λιτότητα. «Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Αυτή είναι η λύση και όχι η λιτότητα. Η λιτότητα σήμερα μπορεί να ευνοεί ένα σχέδιο για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης».

Ο κος Τσίπρας επανέλαβε ότι «πρέπει να οδηγηθούμε τάχιστα σε μια ευρωπα

Keywords
Τυχαία Θέματα