WikiLeaks: Νέα δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων σήμερα

Περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αμερικανικά έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα, ο ιστότοπος WikiLeaks, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

Τα εν λόγω έγγραφα σύμφωνα με τον κ. Ασάνζ, τονίζουν «το εύρος και τη δύναμη» της αμερικανικής επιρροής σε όλον τον κόσμο.

Ήδη

το 2010 ο Ασάνζ δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και εμπιστευτικές διπλωματικές αποστολές, προκαλώντας στην οργή των ΗΠΑ.

Τα νέα έγγραφα αφορούν την περίοδο 1973-76, αλλά αντίθετα με αυτά του 2010, δεν αποτελούν προϊόν διαρροής και είναι διαθέσιμα στα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία. Περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό επιστολών που έστειλε ή έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της εποχής Χένρι Κίσινγκερ.

Από τον περασμένο Ιούνιο ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, όμως το Λονδίνο επιμένει στην εφαρμογή του σουηδικού εντάλματος σύλληψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα