To «ταμείο» των εκλογών (άποψη)

Από τη Στεφανία Μουρελάτου ([email protected])

Κέρδη και ζημιές μετρούν τα κομματικά επιτελεία μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών. Η ΝΔ, που καρδιοχτύπησε από τα υπεραισιόδοξα exit polls, που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να «καλπάζει», πήρε ανάσα. Μπορεί η πολιτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών να κατατείνει στο ότι δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα

δεν κέρδισε και η Κυβέρνηση εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων εξακολουθεί να έχει απέναντί της τιμωρητική διάθεση και δεν πείθεται από το κεντρικό της διακύβευμα ότι «ήρθε το τέλος της κρίσης και των μνημονίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε πολύ τον πήχη με υποψηφιότητες, που αποδείχτηκαν αδύναμες να εμπνεύσουν το κομματικό του ακροατήριο. Η αναβάθμιση του διλήμματος της κάλπης σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο από τον κ. Τσίπρα την προηγούμενη Κυριακή, θύμισε σε πολλούς τη ρήση «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι».

Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου δεν δικαιούται να «καπελώσει» τους 8 υποψήφιους περιφερειάρχες, που περνάνε στο δεύτερο γύρο και ιδεολογικά ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Οι επιδόσεις τους οφείλονται κυρίως στην προσωπική τους εμβέλεια και μην ξεχνάμε ότι κάποιοι από αυτούς ούτε ήθελαν να ακούσουν για χρίσμα της Χαριλάου Τρικούπη. Η ΔΗΜΑΡ, που προσδοκά να είναι ο πρωταγωνιστής στην ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει πρώτα να κάνει την αυτοκριτική της για τις αναιμικές επιδόσεις της την πρώτη Κυριακή. Το Ποτάμι, από την άλλη, που δεν δοκιμάστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν μπορεί να ζητά να είναι τρίτο κόμμα με μοναδικό διαβατήριο το καθαρό χαμόγελο των στελεχών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα