Teraherz Bandwitsch: Μεταφέρει δεδομένα μέχρι χίλιες φορές πιο γρήγορα

Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh παρουσίασε ένα νέο τρόπο για την σημαντική αύξηση των ασύρματων ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων μέχρι και χίλιες φορές γρηγορότερα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα δημιούργησε μια «χτένα συχνοτήτων» που περιλαμβάνει πάνω από 100THz (terahertz) σε εύρος ζώνης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας πυκνής συλλογής ατομικών κινήσεων σε έναν ημιαγωγό από κρύσταλλο πυριτίου.

Ουσιαστικά αυτό που πραγματοποιεί η “χτένα συχνοτήτων” είναι να διαχωρίζει ένα χρώμα φωτός σε μια σειρά φασματικών γραμμών που ισαπέχουν μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων

τους, η ομάδα παρατήρησε ότι το αντανακλώμενο φως ταλαντευόταν στα 15.6THz.

Σε θεωρητικό επίπεδο, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο σε κατασκευαστές και προγραμματιστές smartphones και tablets για την μετάδοση δεδομένων σε συχνότητες terahertz.

Οι συχνότητες terahertz είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό φάσμα μεταξύ του υπέρυθρου και μικροκύματος φως. Οι μοντέρνες συσκευές από την άλλη περιορίζονται σε συχνότητες gigahertz.

Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα παντού, κάνοντας και την ζωή μας πιο εύκολη, αλλά και πιο γρήγορη σε ταχύτητες που πρακτικά δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα γνωστό μέχρι στιγμής.

H ερευνητική ομάδα, που δημιούργησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία, πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω το πείραμά της και να πετύχει συχνότητες σε τάξεις petahertz, που με τη σειρά της είναι 1000 φορές γρηγορότερες από τον αριθμό που πέτυχαν σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα