Tα πρώτα λεφτά από το ελληνικό πετρέλαιο…

Μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα έχει εισπράξει το πρώτο χρηματικό πακέτο, ύψους 1 εκ. ευρώ, από την πώληση στις ενδιαφερόμενες εταιρείες του πακέτου δεδομένων, το οποίο δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος, για τους υδρογονάνθρακες στα τρία οικόπεδα σε Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ενημέρωσε σχετικά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ανακοίνωσε

ότι διαγωνισμός για την ανάθεση των ερευνών θα κατακυρωθεί μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι είναι ρεαλιστικός πλέον ο στόχος ότι σε βάθος 15ετίας η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει με τους εγχώριους υδρογονάνθρακες έως και το 30% των ενεργειακών αναγκών της, με άλλα λόγια έως και το 30% των ετήσιων εξόδων της (10-12 δισ. ευρώ) για εισαγωγές πετρελαιοειδών. Απαντώντας σε ενστάσεις βουλευτών για την επιλογή των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στις οποίες θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, ο υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι ο χάρτης διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ, που διαπραγματεύεται τη χάραξη των ορόφων της ελληνικής ΑΟΖ. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν θα μείνει ανεξερεύνητη καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους ή θαλάσσιας περιοχής, όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα…

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών DELEK και NOBLE ENERGY, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οι εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος της DELEK, Γκίντεον Τάντμορ, ανέφερε ότι η εταιρεία του εξετάζει σοβαρά την προοπτική κατασκευής αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον της DELEK για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα