Public Issue: Στο 33,5% ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με εννέα κόμματα στη Βουλή

Κατάρρευση του δικομματισμού, κυβερνήσεις συνεργασίες και όχι αυτοδύναμες και 9-κομματική Βουλή. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που καταδεικνύει το Βαρόμετρο Aπριλίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

μαζί φτάνουν μόλις στο 33,5%, την ίδια στιγμή που ο στόχος της αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα καθίσταται μη επιτεύξιμος. Παράλληλα, τα τέσσερα κόμματα από τα 9 που μπαίνουν στη Βουλή εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκλογική επιρροή των κομμάτων προηγείται η Νέα Δημοκρατία, που συγκεντρώνει 19%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 14,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 12%, το ΚΚΕ 11%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 11%, η Χρυσή Αυγή 5%, ο ΛΑΟΣ 3%, οι Οικολόγοι – Πράσινοι 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, η Δράση 2% και 3,5% τα λοιπά.

Αναφορικά με την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης μετεκλογικά, το 52% θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, το 17% θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, το 8% επιθυμεί οικουμενική, το 7% νέα πρόσωπα/ κόμματα, το 3% κυβέρνηση τεχνοκρατών, χωρίς γνώμη είναι το 6% και 7% λοιπές απαντήσεις.

Ως προς τη σύνθεση του 52% που επιθυμεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, το 10% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚΝΔ, ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα θέλει το 2%, συνεργασία δεξιών κομμάτων θέλει το 3%, συνεργασία εκτός ΠΑΣΟΚΝΔ το 2% και κεντροαριστεράς το 2% και άλλες συνεργασίες 7%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 18% και έπονται οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας με 15%, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 4%, ο Λουκάς Παπαδήμος με 2%, ο Φώτης Κουβέλης και ο Πάνος Καμμένος με 1% (αυθόρμητη αναφορά για τους τρεις τελευταίους), και το 34% κανέναν, ενώ δεν έχει γνώμη το 4%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου το 52% έχει αρνητική γνώμη, θετική έχει το 43% και 5% των ερωτηθέντων δεν έχει γνώμη. Τέλος, ως προς την εμπιστοσύνη το 69% δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό, το 2% δεν τον γνωρίζουν/ δεν έχουν γνώμη και 30% τον εμπιστεύονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα