O Τσίπρας απαντά στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πολύ… σκόνη σήκωσαν οι δηλώσεις Ερντογάν που αναφέρονται ουσιαστικά σε αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι και θα απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πρόεδρος της Τουρκίας.

«Για εσωτερική κατανάλωση οι δηλώσεις»

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ο «σουλτάνος» μίλησε χτες σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι πρωτοφανείς αιτιάσεις

του ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση με σκοπό να περάσει μήνυμα στους κεμαλιστές. Αφορμή στάθηκε η 93η επέτειος από την υπογραφή της συνθήκης την οποία υπέγραψε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβε τη δυσφορία του γιατί δεν έχει ξανασυμβεί πρόεδρος της Τουρκίας να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης. Η επίμαχη ομιλία του Ερντογάν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της προεδρίας της τουρκικής δημοκρατίας.

Δείτε τις δηλώσεις Ερντογάν

Ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση Ερντογάν

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή βάζει σε σκέψεις την Αθήνα για τις επιδιώξεις της Άγκυρας καθώς έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νεα Υόρκη που είχε διεξαχθεί, κατά κοινή ομολογία, σε καλό κλίμα. Τα ερωτήματα αυξάνονται αν αναλογιστεί κανείς ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα να επεξεργάζεται τις κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Οι προκλήσεις της Γείτονος στα ελληνοτουρκικά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις για το Κυπριακό.

«Γκρίνια» από τη Ν.Δ

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση με την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών γιατί απάντησε με διαρροή μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν «αντί να βάλει στη θέση του τον Τούρκο πρόεδρο».

Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι πρόκειται για «θλιβερό ερασιτεχνισμό για το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει μέσω «διπλωματικών πηγών» για μια τόσο σοβαρή επίσημη τοποθέτηση».

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι «η συνθήκη της Λωζάννης και όλο το διεθνές δίκαιο είναι όντως μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται».

Το άρθρο O Τσίπρας απαντά στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα