H Πανεπιστημίου μεταμορφώνεται βιοκλιματικά

«Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά που θα βρίσκεται στο κέντρο ενός πράσινου δικτύου προσφέροντας σκιά και προστασία» ανέφερε ο αρχιτέκτονας Μάρτιν Νάιτ, του γραφείου Okra. Οι Ολλανδοί κέρδισαν τον διαγωνισμό του ιδρύματος Ωνάση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας.

Το έργο θα εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό

Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας.

Η πρόταση του ολλανδικού γραφείου είναι αρκετά απλή. Είναι απόλυτα βιοκλιματική και έχει ως επίκεντρο το πράσινο και το νερό με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας, τους καλοκαιρινούς μήνες, στο κέντρο της πόλης.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

Την πρόκριση του έργου του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ακολουθεί η ανάδειξη της εταιρείας που θα υλοποιήσει την ιδέα και αυτό θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι (Ιούνιο). Μέχρι εκείνη τη στιγμή, αναμένεται η Αττικό Μετρό να έχει παραδώσει τη μελέτη για το συγκοινωνιακό μέρος, δηλαδή για τη γραμμή τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, αλλά και τις αλλαγές στη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων (μόνο κάθετο πέρασμα στην Πανεπιστημίου, κάθοδος ο Ακαδημίας, άνοδος από Πειραιώς μέσω Ομόνοιας δεξιά για Σταδίου και άνοδος Αγ. Κωνσταντίνου αριστερά για Πατησίων κ.α.). Το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ του σήμερα και το επόμενο. Παράλληλα με όλες αυτές τις διαδικασίες, ο δήμος Αθηναίων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, προχωρά σε ρυθμιστικές και περιβαλλοντικές μελέτες για τα λοιπά μέρη της Αθήνας, κυρίως εκεί όπου υπάρχουν μνημεία. Πιθανότατα να συμπέσουν οι ενέργειες, ώστε σε λίγα χρόνια να δούμε μια άλλη Αθήνα, μια άλλη πρωτεύουσα.

Η συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση, όπως προβλέπεται, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα αφορά όχι μόνο στην πρωτεύουσα περιοχή παρέμβασης του έργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του, ώστε να μελετηθούν όλες οι επιπτώσεις και να υποβληθεί μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση των θεμάτων που θα προκύψουν από την υλοποίηση.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Ωνάση επιθυμεί να συνδράμει τις προσπάθειες που καταβάλουν οι συμβαλλόμενοι δημόσιοι φορείς, σε κρίσιμους επιμέρους τομείς, καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ανασυγκρότησης του κέντρου της πόλης και την μεγιστοποίηση της ωφελιμότητας του έργου. Για το λόγο αυτό, και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, πρόκειται να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση οικονομικο-πολεοδομικής έρευνας, η οποία θα καταλήξει, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, στην επεξεργασία και πρόταση στρατηγικών θεσμικών ρυθμίσεων και μέτρων για την αστική και εμπορική αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συντελέσει στη δημιουργία αναπτυξιακών μέτρων και στοχευμένων δράσεων, ικανών να προκαλέσουν προοδευτικά ορατά και θετικά αποτελέσματα για την εκπλήρωση του ως άνω στόχου, δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση νέων και ανταγωνιστικών χρήσεων και λειτουργιών, στην κοινωνική συνοχή και στη στήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στο κέντρο της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα