Guardian: «Όμηροι» του κράτους οι πανεπιστημιακοί

«Εκατοντάδες νέοι ακαδημαϊκοί κρατούνται «όμηροι» από το ελληνικό κράτος» είναι ο τίτλος σημερινού ρεπορτάζ του Guardian, το οποίο αναφέρει ότι 750 Πανεπιστημιακοί μένουν απλήρωτοι ακόμη και για τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά

20% ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 30% - 56,5% με τους νέους και μορφωμένους να παραμένουν άνεργοι.

Ο Guardian αναφέρει ότι η επιστημονική έρευνα είναι είδος πολυτελείας στην Ελλάδα, αν και η χώρα βρίσκεται στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και κατέχει το 1% του συνόλου των επιστημονικών δοκιμίων και μελετών που δημοσιεύονται κάθε χρόνο. Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Έλληνες ερευνητές δείχνουν ζήλο, ενώ αναζητούν χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, αντί να έχουν την στήριξη του ελληνικού κράτους.

Τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και τα ΑΕΙ έχασαν από το 2009 το 30% και το 50% των πόρων τους, αντίστοιχα που προέρχονταν από το ελληνικό κράτος, σημειώνεται, ενώ αναφέρεται ότι οι μισθοί των ερευνητών και των Πανεπιστημιακών μειώθηκαν κατά 30% με το μηνιαίο εισόδημα του λέκτορα Πανεπιστημίου να περιορίζεται στα 1.000 ευρώ.

«Το 2013 ο προϋπολογισμός για την παιδεία μειώθηκε ακόμη κατά 14% και 750 λέκτορες βρίσκονται “σε καθεστώς ομηρείας” περιμένοντας από δύο έως τέσσερα χρόνια μέχρι σήμερα να τοποθετηθούν στις θέσεις που εκλέχτηκαν», συνεχίζει η εφημερίδα. Όπως αναφέρει, πολλοί από τους ερευνητές εγκατέλειψαν τελικώς την Ελλάδα για έρευνες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Επίσης, 130.000 νέοι επιστήμονες έφυγαν από τη χώρα από το 2011 και τώρα ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα