Στα δύο η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σήμερα συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να καταρτιστεί η στρατηγική της «επόμενης μέρας». Ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλει να χρεωθεί ο ίδιος την απόφαση για έξοδο του κόμματός του από την κυβέρνηση, αλλά θα επιχειρήσει να χρεώσει στο Μαξίμου την «εξώθηση» της ΔΗΜΑΡ

από το κυβερνητικό σχήμα. Εξ ου και χθες, στις δηλώσεις του, έθεσε μεν ως τελεσίγραφο στον Αντώνη Σαμαρά να δεχθεί την «επαναλειτουργία της ΕΡΤ», αλλά δεν ανακοίνωσε αποχώρηση -αφήνοντας, προφανώς, τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου να απορρίψει το τελεσίγραφο Κουβέλη.

Αποχώρηση υπουργών

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή μείζον θέμα στην Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί το δέον γενέσθαι σε ό,τι αφορά τους υπουργούς που έχει υποδείξει στο κυβερνητικό σχήμα η ΔΗΜΑΡ (Αντώνης Ρουπακιώτης, Αντώνης Μανιτάκης, Φωτεινή Σκοπούλη, Θόδωρος Παπαθεοδώρου). Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα Κουβέλη, αλλά και για να μην κατηγορηθούν ότι «παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους». Της κοινής συνεδρίασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας-Εκτελεστικής Επιτροπής, εξάλλου, θα προηγηθεί ραντεβού του Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, όπου θα συζητηθεί τι θα κάνει ο τελευταίος. Παράλληλα, ήδη από χθες, σε θυελλώδη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων της ΔΗΜΑΡ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης και η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη εκφράστηκαν με πολύ σκληρά λόγια κατά του Αντώνη Σαμαρά και… προέτρεψαν τον Φώτη Κουβέλη «να τον ρίξει»!

Στα δύο το κόμμα

Ωστόσο, η στάση που θα τηρήσει έναντι της κυβέρνησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Φώτη Κουβέλη. Στη ΔΗΜΑΡ, ήδη από χθες το βράδυ, το ρήγμα είναι έντονο, καθώς πολλά στελέχη και βουλευτές διαφωνούν με την απόφαση Κουβέλη. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε πρώτο το matrix24.gr, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός σχεδόν κατήγγειλε -σε πολύ έντονο ύφος- τον Φώτη Κουβέλη, μπροστά σε πολλούς δημοσιογράφους, ότι «με άλλη συμφωνία έφυγε από το κόμμα και άλλα είπε στο Μαξίμου». Μάλιστα, ο κ. Ψαριανός φώναζε στους διαδρόμους «εγώ εδώ αύριο δεν ξανάρχομαι», προαναγγέλλοντας ότι δε θα έπαιρνε μέρος στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων.
Ακόμη σκληρότερος εμφανίστηκε ο Νίκος Μπίστης, που κατηγόρησε τον Φώτη Κουβέλη ότι… «ολοκλήρωσε τον παραλογισμό του». Συγκεκριμένα, με δήλωσή του, ο Νίκος Μπίστης επισημαίνει τα εξής:

«Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια. Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα ” βαθύτερα αίτια” και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Άγγλοι το λένε “It is the short answer”. Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: “ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση”. Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή( πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

Keywords
Τυχαία Θέματα