Guardian: «Λιτότητα στην Ελλάδα: Η δημοκρατία δοκιμάζεται μέχρι καταστροφής»

Με το τίτλο «Λιτότητα στην Ελλάδα: Η δημοκρατία δοκιμάζεται μέχρι καταστροφής» φιλοξενείται άρθρο για τη χώρα μας στη σημερινή Guardian. «Στην καρδιά της Ευρώπης, μια δημοκρατία τώρα παραπαίει στα άκρα», συνεχίζει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο αναφέρει ότι «οταν το 2010, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, παρακαλούσε

για καλύτερους όρους για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η Άνγκελα Μέρκελ του είπε ότι η συμφωνία πρέπει να πονέσει για να είμαστε σίγουροι ότι κανένας άλλος δεν θα θέλει τέτοιο πακέτο».

«Σίγουρα η Μέρκελ πέτυχε αυτό που ήθελε», συνεχίζει το άρθρο, «καθώς τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα ζει στο μηχάνημα της οικονομικής υποστήριξης, χάρη στο οποίο αναπνέει η κυβέρνηση της αλλά που έχει καταστρέψει την οικονομία της και έχει σπρώξει τη δημοκρατία της στα όρια της κατάρρευσης».

«Αυτή τη βδομάδα έγινε κάτι που για την Αθήνα αποτελεί πλέον παραδοσιακή τελετουργία. Υπό την πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση υπέδειξε και άλλους τομείς περικοπών και απορρύθμισης: απόλυση 8.000 δημοσίων υπαλλήλων, περικοπή συντάξεων και του βασικού μισθού», αναφέρει το άρθρο σχετικά με την ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων λιτότητας.

«Εξτρίμ πολιτικές... εξτρεμιστές πολιτικοί. Ουραγός μόλις τρία χρόνια πριν, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής τώρα ελέγχουν μεγάλη μερίδα του κόσμου της πρωτεύουσας και έχουν παρεισφρήσει στην ελληνική αστυνομική δύναμη», τονίζει η εφημερίδα, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση του Κώστα Βαξεβάνη.

«Στον πυρήνα της Ευρώπης μια δημοκρατία ακροβατεί στα όρια. Η αλήθεια είναι πως ο κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ... αλλά και η υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι εξίσου ένοχη. Πρώτα, επειδή επέβαλλε την πολιτική λιτότητας και γιατί κάνει πλέον τα "στραβά μάτια" στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κα Μέρκελ ήταν σίγουρα σωστή: Δεν υπάρχει άλλη χώρα -στην Ευρώπη ή κάπου αλλού- που θα ήθελε κάτι τέτοιο», καταλήγει το άρθρο της Guardian.

Πληροφορίες από: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Λιτότητα, Ελλάδα,Guardian, litotita, ellada