Grexit για παραδειγματισμό σχεδίαζε ο Σόιμπλε

«Καπάκι» με το δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο περιγράφεται πως η χώρα βρέθηκε κοντά στο ενδεχόμενο να βγει από το ευρώ τον Νοέμβριο του 2011, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αποκαλύπτει ότι έναν χρόνο μετά, τον Ιούλιο 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επέμενε στο σχέδιό του να βγει η Ελλάδα

από την Ευρωζώνη.

Στο βιβλίο του περιγράφει τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, στις 30 Ιουλίου 2012, στο θέρετρο Sylt, της Βορείου Θάλασσας. Εκεί ο Γερμανός αξιωματούχος δεν έδειχνε ευδιάθετος για συζήτηση ενός –κατά τ’ άλλα- τόσο σοβαρού θέματος. Είπε δε στον Αμερικανό ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να «κλωτσήσουμε» τους Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης. Το Grexit που είχε έτοιμο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβλεπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να παραχωρήσει τη βοήθεια που είχε ανάγκη η Ευρωζώνη, επειδή ο γερμανικός λαός δεν θα θεωρούσε αυτή τη βοήθεια ως διάσωση για τους Έλληνες.

Το σκεπτικό του Σόιμπλε

Σύμφωνα με τον Γκάιντερ, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι ένα Grexit θα ήταν τόσο οδυνηρό για τους Έλληνες, που θα παραδειγμάτιζε την υπόλοιπη Ευρώπη να συμμορφωθεί. «Το επιχείρημα ήταν ότι, αφήνοντας την Ελλάδα να καεί, αυτό θα έκανε πιο εύκολη την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης με ένα πιο αξιόπιστο τείχος προστασίας» αναφέρει ο κ. Γκάιτνερ και προσθέτει: «Βρήκα αυτό το επιχείρημα τρομακτικό. Το να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει θα δημιουργήσει μία θεαματική κρίση εμπιστοσύνης, ανεξάρτητα από τι θα δεσμευθούν να πράξουν οι Ευρωπαίοι μετά. Δεν είχα ξεκάθαρη άποψη γιατί οι Γερμανοί ψηφοφόροι, που μισούσαν τη διάσωση της Ελλάδας, θα ένιωθαν καλύτερα σώζοντας την Ισπανία, την Πορτογαλία ή κάποια άλλη χώρα. Και η πτήση από την Ευρώπη, τη στιγμή που πήρε ώθηση, μπορεί να είναι αδύνατο να αντιστραφεί».

Η στάση των υπολοίπων

Επιστρέφοντας στην Αμερική, σταμάτησε στη Φρανκφούρτη όπου συνάντησε τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Ο τελευταίος έδωσε διαβεβαιώσεις, αναφέροντας απλώς πως η ΕΚΤ έπρεπε να βρει λύσεις.

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μιλούσαν συχνά με τους Ευρωπαίους, αν και μερικοί θεωρούσαν «εισβολή» το αμερικανικό ενδιαφέρον και την ίδια στιγμή τους προκαλούσαν (να το εκφράσουν).

Συχνά, αναφέρει, μας ζητούσαν να παρέμβουμε προς την κ. Μέρκελ ώστε να είναι λιγότερο τσιγκούνα, και στους Ιταλούς και τους Ισπανούς για να είναι πιο υπεύθυνοι. Στην Ουάσιγκτον, ο τότε υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και του είπε ότι «είμαι βαθύτατα ανήσυχος». Ο κ. Ομπάμα απάντησε: «Και εγώ το ίδιο». Οπως γράφει ο κ. Γκάιτνερ, ο φόβος και των δύο αφορούσε την αμερικανική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα