Financial Times: Ο Τσίπρας αποδέχεται την πρόταση Γιούνκερ με μια εξαίρεση

Πριν από λίγη ώρα δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως μόλις χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται τους όρους των Θεσμών, όπως αποτυπώθηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή 28 Ιουνίου, αλλά και τη Δευτέρα στη συνέντευξη

Τύπου, που παραχώρησε.

Η επιστολή, έκτασης δύο σελίδων, εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους Financial Times, η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: Να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και να δοθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση στη χώρα.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλαγές για τη μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα όπως ζητούν οι δανειστές. Ζητά επίσης, κατά τους FT το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος», επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνεται η αποστολή της εν λόγω επιστολής στους Θεσμούς, ωστόσο προκαλεί απορίες για το πως θα κινηθεί η χώρα από εδώ και πέρα και εν όψει δημοψηφίσματος, την ίδια στιγμή που το Eurogroup συνεδριάζει απόψε και αναμένεται να λάβει κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα