Eurogroup: Κόφτης για μισθούς και συντάξεις–Η ελάφρυνση χρέους

Μισθοί και συντάξεις θα υπόκεινται στον πολυσυζητημένο μηχανισμό αυτοματοποιημένων περικοπών καθώς έγινε δεκτή στο Eurogroup η σχετική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο δημοσιονομικός κόφτης

Μια νέα ορολογία μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Ο λόγος για τον περίφημο «δημοσιονομικό κόφτη». Επί της ουσίας, η ψήφισή του μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα αύξησης φόρων και περικοπής δαπανών, χωρίς να εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις.

Αυτό ήταν σημαντική απαίτηση των πιστωτών και κυρίως

του ΔΝΤ.

Στον «κόφτη» προβλέπονται νέα φορολογικά έσοδα προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της επίτευξης του 3,5% το 2018.

Το «τσεκούρι»

Με Προεδρικό Διάταγμα θα τίθενται σε ισχύ οι περικοπές, στις 30 Απριλίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση με βάση τα αποτελέσματα της Eurostat.

Στην κρίσιμη διαδικασία, εκτός της Eurostat, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζει και ο ESM.

Από το «μαχαίρι» των περικοπών θα γλιτώνουν οι αμυντικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα.

Μέχρι τις 24 Μαΐου που θα διεξαχθεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, η Αθήνα οφείλει να έχει περάσει από τη Βουλή όλα τα υπόλοιπα μέτρα που συμφωνήθηκαν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Ποια είναι αυτά; H ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φορών σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, διαδίκτυο, o αυτόματος μηχανισμός και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η ελάφρυνση του χρέους

Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένεται να κριθούν πολλά για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε χθες πως οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται τρία στάδια ελάφρυνσης, που θα συζητηθούν στο EuroWorking Group τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», στην Ελλάδα δίνεται είναι η προοπτική ελάφρυνσης σε δόσεις και υπό προϋποθέσεις: επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 3% έως το 2030.Τα πιο σημαντικά μέτρα που αφορούν στην επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και της διάρκειας των δανείων θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το εφεδρικό πακέτο βασίζεται στην ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αν και ο «κόφτης» θα αγγίζει και μισθούς και συντάξεις.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο μνημόνιο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία που αναφέρει ότι πρόκειται για «νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της».

Keywords
Τυχαία Θέματα