Eπικίνδυνη ρύπανση «πνίγει» το Πεκίνο

Σε «εξαιρετικά επικίνδυνα» επίπεδα κυμάνθηκε το σαββατοκύριακο η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα αποπνικτική.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή από το Δημοτικό Κέντρο Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πεκίνου, τα αναπνεύσιμα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) έφθασαν τα 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας,

το απόγευμα του Σαββάτου κατεγράφησαν επίπεδα 755 μικρογραμμαρίων – τα υψηλότερα από την έναρξη των μετρήσεων αυτών, το 2008.

Σε κάποιους σταθμούς μέτρησης μάλιστα, ξεπέρασαν τα 900, όταν τα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ημερήσια επίπεδα είναι κάτω από 20 μικρογραμμάρια.

«Πρόκειται πραγματικά για τα χειρότερα [επίπεδα] που έχουν καταγραφεί ποτέ, όχι μόνο με βάση τα επίσημα δεδομένα, αλλά και με βάση τα δεδομένα της Αμερικανικής Πρεσβείας», δήλωσε στο Reuters ο Ζου Ρονγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού παραρτήματος της Greenpeace, σημειώνοντας μάλιστα ότι «σε κάποιες περιοχές στη γειτονική επαρχία Χεμπέι, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι στο Πεκίνο».

Η «δυσθεώρητη» ρύπανση οδήγησε τις κινεζικές αρχές στη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των κατοίκων του Πεκίνου

Σχολεία σε πολλές περιοχές της πόλης διατάχθηκαν να ακυρώσουν όλες τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, εργοστάσια διατάχθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, ενώ στα νοσοκομεία καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 30% σε ασθενείς που ζήτησαν βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της ασιατικής χώρας.

Παράλληλα, συνέστησαν σε όλους τους κατοίκους της πόλης να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να «λάβουν μέτρα προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους», δεδομένης της ρύπανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα